Az Orion űrhajó a moziban

2003-ban a német Bavaria filmstúdió egy egész estés mozifilmet készített az Orion űrhajó fantasztikus kalandjairól szóló nagyon sikeres tévésorozatból "Orion űrhajó - A visszatérés" címmel. Maga a sorozat még 1966-ban készült, és emiatt az akkori szereplők jócskán megöregedtek, a főbb szereplők közül sajnos többen már nem is élnek. A sorozat rajongói és készítői számára valószínűleg elképzelhetetlen volt, hogy a jól ismert figurákat más színészekkel próbálják életre kelteni. Így juthatott a stúdió arra a különös elhatározásra, hogy a mintegy 7 órányi tévésorozat eredeti felvételeiből vágja össze a másfél órás mozifilmet, és csupán a történet elemeinek összekötésére vagy a film színesítésére illesztettek be néhány újonnan elkészített percet a "Csillaghíradó" bemondónője által elmondott hírekkel, a sorozat eredeti stílusában. A film fekete-fehér maradt, ugyanakkor szélesvásznúvá alakították, és új hanghatásokkal is gazdagították.

A Filmmúzeum Tv, ahogy ezt sokan jól tudjuk már, 2003. januárjától kezdve több alkalommal is műsorára tűzte a felújított, újraszinkronizált sorozatot. Az Orion iránti lelkes vonzalmukat bizonyítja, hogy megvásárolták és szinkronizáltatták a moziváltozatot is, és tévécsatornától keveset látott módon forgalmazni kezdték a mozikban. Azok, akik a mozivetítésekről lemaradtak, kárpótolhatják magukat a DVD-n kiadott változattal.

A filmet én is megnéztem, és jó szórakozásnak találtam. Annak, aki a sorozatot már ismeri, játékként is felfogható, ahogy a készítők egyetlen történetbe olvasztották három ismert és különálló epizód eseményeinek legizgalmasabb mozzanatait. Láthatóan ők is játéknak tartották ezt a sajátos kísérletet, csak egy régi kedves emléket akartak újraidézni, felpezsdíteni. Annak pedig, aki nem látta még a sorozatot, ez egy új film, mozgalmas történettel, de a ma megszokottól jócskán eltérő, ismeretlen, új élményt adó stílusban. És ha a film tetszik neki, kedve támadhat megmerítkezni az eredeti sorozat élményében is, kényelmesebbre véve a tempót, mivel a sorozat immár többfelé megtalálható, az epizódok magyar nyelvű DVD-n is megvehetők.

A sorozatot én már sokszor láttam, de a mozivászonra felnagyított kép néha a díszlet olyan apró részleteit is megmutatta, amelyeket még sosem láthattam, és ez izgalmas érzés volt. Örülök annak, hogy a készítők a film képét nem próbálták a ma megszokott számítógépes technikával újraalkotni, kiegészítgetni, tökéletesen elég, hogy az eredeti kópia hibáit eltüntették, ami mellesleg nem kevés munkát jelenthetett. A film kiszínezése - hiszen az eredeti felvétel is fekete-fehér volt - illúzióromboló lett volna, szerencsére lemondtak a bizonyára felmerült lehetőségről. A hang kiegészítése a kisebb effektusokkal, zajokkal jól sikerült, és a mai filmes igényeket szolgálták ki a jelenetek mögé újonnan kevert háttérzenével is, persze szigorúan az eredeti zene felhasználásával. Ha nem láttad még a filmet, különösen ha kicsit is kedveled az Oriont vagy az érdekes filmeket, javaslom, ne hagyd ki. És ha el akarod olvasni mások véleményét is, vagy meg akarod velünk ismertetni a saját véleményedet, látogasd meg az Orion-fórum oldalát.

Üdvözöllek.
Hódi Gyula
Utolsó módosítás: 2005. március 20.


Ha üzenni szeretnél nekem...

 


kezdőlap

A sorozat / Fórum
Orion sajtókönyv
Adalékok, életrajzok, történetek

[hvg.hu] - Avítt jövővíziók, vadonatúj kultuszok

Solaria SF Magazin - Orion űrhajó a moziban

[index.hu] Orion űrhajó - A visszatérés

[PremierPark] Orion űrhajó - A visszatérés

origo flmklub

[cspv.hu] Orion űrhajó - A visszatérés

[moziplussz.hu] Orion űrhajó - A visszatérés

[Index] Orion-nap a MOM-Parkban (2004)

 

DVD - Xpress (x)

DVD - NetPiac.hu (x)

DVD - DVDabc (x)

DVD - Filmsarok (x)

 

www.raumpatrouille-derfilm.de
Raumpatrouille - der Film

német kritika a filmről

Raumpatrouille Orion - Rücksturz ins Kino

The Internet Movie Database - Raumpatrouille Orion