Bocsánat, helyesbítek: Wells *számomra* avítt. Nem az én nyelvemen beszél. Ugyanazért nem szeretem, amiért Vernét sem. Egy régebbi korhoz szólnak, nyelvezetben, stílusban, tudományos és filozófiai világképben. Valószínűleg a 2001 is avítt, de mivel azon nőttem fel, ezért nem érzékelem az avíttságát. Ennek semmi köze ahhoz, hogy melyik mennyire sikeresen jósolta meg a jövőt.
A 2001 által felvázolt jövő ma is hihető számomra, függetlenül attól, hogy nem jött létre. Az ágyúgolyós holdutazás pedig teljességgel abszurdnak tűnik fel, függetlenül attól, hogy más formában mégis megvalósult.

Egy szóval sem mondtam, hogy a technikai handabandát és a kalandosabb cselekményszövést hiányolom :). Éppenhogy a filozófiát, mégpedig az időutazás filozófiáját és logikáját. Számomra ebben van az időutazásos regények vonzereje. Wells műve pedig szociológiai értekezés.

Szóval alappilérek vagy sem, engedtessék meg, hogy ne szeressem őket :). Attól, hogy utálok lejárni a pincébe, az még ott van, és tartja a házat.



*******************************************
Orion-fórum, 2005.11.22.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html