Udv'

En egyaltalan nem tartanam H.G. Wellst avittnak. Amint latjuk, a "War of the Worlds" konyve meg most is inspiralja a filmrendezoket (es Pal Gyorgy 50-es evekbeli klasszikusa meg mindig megallja a helyet a legjobb sci-fi filmek kozott). A szinten Wells muvebol keszult 'Things to Come' [1936] (amihez az iro irta a forgatokonyvet is) - minden hibaival egyetemben - abszolut alapmu.

Ami pedig a 'Time Machine'-t illeti, en nem latok semmi problemat abban, hogy a technikai handabandakat kiszoritja egy magasabb filozofiai elmelkedes. (Mindemellett Pal Gyorgy filmje ugymond "helyreallitja az egyensulyt" a kalandosabb cselekmenyszovese folytan.) Meg a "First Men in the Moon" is egy teljesen elvezheto film [a konyvet nem olvastam, szoval arrol nem tudok nyilatkozni]. Persze, hogy tulhaladott a "szelenitak"-kal - de ebben az aspekustban a "2001" is elavult, mivel mar reg elmult a jelzett ev, es tavolrol sem tartunk ott, ahol a Clarke-Kubrick paros megjosolta. Sot...! (Es ha az emberiseg jovojet vesszuk, akkor Wells sokkal kevesbe tunik avittnak, mint barmely kesobbi irotarsa).

Szoval Wells, Jules Vernevel, Alekszej Tolsztojjal es Alekszandr Beljajevvel egyetemben a modern sci-fi megteremtoi - szoval ha ezeket az alappillereket kezdjuk el rugdosni, akkor az egesz epitmeny a fejunkre do"l...

Pali



*******************************************
Orion-fórum, 2005.11.21.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html