Attila, közel két hete újra feldobtad a mindmáig megoldatlan problémát, hogy meddig, vagy mitől sci-fi a sci-fi. Az idézett problémás eset Az asztronauta felesége (vajon miért nem lehetett a címet így lefordítani?) című film néhány lehetséges variációja volt.

Azt mondom, ideje lesz az eddig egységesen sci-fiként megnevezett műfajcsoport/stílus/irányzat változatait megkülönböztetni egymástól. Más működőképes megoldást nem tudok elképzelni. És ahogy abban már többé-kevésbé megegyeztünk mindannyian, az elképzelt, pontosabban ma még csak elképzelhető, de meg nem valósult vagy meg nem valósítható tényezők jellege és szerepe alapján. Más csoportba fog kívánkozni a felbukkanó mélytengeri szörny és a világűrből idelátogató idegen lények köré épített film - pedig lényegileg azonos tőről fakadó ötletnek is tekinthetjük. Jellgükben. De ha az űrlények látványosan kiszippantják a jámbor nebraskai farmerek agyvelejét, vagy kocsonyás karjaikkal magukhoz szorítják a fehérneműben sikoltozó széplányokat és bugyborékoló hangot hallatnak, az nyilván más megítélés alá fog kerülni, mint ha azért jönnek, hogy a fejünkre olvassák önpusztító civilizációnk bűneit, vagy meginvitálnak bennünket a Galaktikus Világszövetségbe. És persze megint más, ha egy csillagközi űrhajó százfőnyi személyzetének mindennapi életét látjuk ötvenkét epizódban, amelyekben családi veszekedések, szövődő szerelmek és humoros félreértések teszik ki a történet zömét. Ráadásul az összes felsorolt motívum beleférhet akár egyetlen filmbe is (pfuj!), és akkor aztán tényleg lőttek a kategorizáló próbálkozásoknak.

Magam sem tudom, mi szükség van egyáltalán az osztályozásra, csoportokba sorolásra, arra, hogy eldöntsük, egy könyv vagy film sci-finek nevezendő-e vagy sem. De azt látjuk, hogy ma már mindenféle témájú és mondanivalójú történetben felbukkannak olyan kellékek, kulisszák vagy szereplők, amilyeneket egy időben csak egy eléggé körülhatárolt (mégis legalább két csoportra osztható) stílus tartozékaként láthattunk. Nem tudom, hogy az irodalom szakértői a "komoly" irodalmat hasonló igyekezettel próbálják-e csoportokra tagolni, de lehet, hogy ott ez nem jellemző.

Mindenesetre azt hiszem, nem megyünk semmire új elnevezések nélkül. Ha megkülönböztetni akarunk egymástól típusokat, eltérő neveket is kell adnunk nekik. Aztán a többi majd csak összerázódik. Én szívesen tartanám fenn a sci-fi, a tudományos-fantasztikus nevet azoknak a történeteknek, amelyekben (nem csak alibiből) érezhető a vizsgálódás, a jövő kérdéseire adandó válaszok keresése, az ember jellemzése. Mondjuk. Azoknak a történeteknek pedig, amelyekben a jövő, a ma még nem létező körülmények lényegében csak díszletként szolgálnak, adhatnánk olyan nevet, mint Future Fiction. Ha egy űrállomáson zajló kommandós akció a film összes mondandója, az lehet akár Action Fiction is. (Nekem ez a név nem tetszik, de a feleségem azt mondta, szerinte nem annyira borzasztó.) Vagy más kifejezések, és persze más csoportok is kreálhatók, később persze magyar megfelelőiket is illene megtalálni. Újra elővehető volna például a hajdan elvetett fanti kifejezés is, valami másféle jelentéstartalommal, és persze megtarthatók a már kialakult csoportnevek is, mint amilyen a cyberpunk vagy az utópia volt. És így tovább. (Ezek persze társíthatók olyan már kialakult értelmű jelzőkkel is, mint például romantikus, horror, történelmi, vígjáték.) Lehet, hogy ha sikerülne érzékletes, de legalább definiálható nevekkel felcímkéznünk stílusokat, ismert alkotásokat, könnyebben jutnánk dűlőre az egész "fantasztikus" irodalom szétválogatásával.

Mivel mi nem tartozunk az ismert irodalmi kritikusok táborához, és a sci-fi-fogyasztó társadalmat befolyásolni képes erőkhöz sem, mondhatnánk, hogy fölösleges volna bármit is tennünk ez ügyben. De végül is semmi sem sürget, és nem árthat itt-ott, baráti közösségekben elhinteni egy-egy névötletet, hátha gyökeret ver valamelyik. Először minden kezdeményezésnek csak néhány híve volt, és előre sosem lehet tudni, melyik válik be.





*******************************************
Orion-fórum, 2005.11.06.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html