A film története két magyar könyvet is eszembe idézett. Az egyik Nemere István A Triton-gyilkosságok című regénye (Albatrosz, 1977), amelyben egy visszatért űrhajó legénységének tagjai halnak meg egyenként, és a gyilkos egyikük, akit idegenek formáltak át. A történet mentsége, hogy az idegenek ezzel saját felfedezett bolygójukat akarják védeni az emberek várható beözönlésétől.
Még inkább hasonlít nekem a másik könyv, Zsoldos Péter A holtak nem vetnek árnyékot című, szokatlanul szenvedélyes, érzelmes regénye (Gondolat, 1983). Ez szinte teljesen az általad, Attila, leírt motívumra épül: az űrhajós beleszeret egy nőbe, de azt társa és legjobb barátja veszi feleségül, aki a legközelebbi útjukról visszatérve furcsán kezd viselkedni, és persze a világ hősként ünnepli, miközben a történet főszereplője és az asszony látja csak a baljós jeleket. Az űrhajóst szintén az idegenek vonták befolyásuk alá. Egyszer, véletlenül volt alkalmam Zsoldos Péterrel beszélgetni néhány percet, és ő láthatóan kedves gyermekének érezte ezt a regényt, és boldogtalan volt részben a kiadó kissé méltatlan viselkedése, részben a regény fogadtatása miatt. Pedig nem rossz könyv.

A kérdés viszont nagyon fogós. Szinte biztosan elértük ezzel a történettel a sci-fi határát, csak azt nem tudjuk, hogy melyik oldalról.





*******************************************
Orion-fórum, 2005.10.26.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html