Volt pár hete egy film a tévében, amelyik önmagában is számot tarthatott (volna) a jelen fórumon megforduló nagyérdemű érdeklődésére, ám egy további szempont miatt is említést érdemel.

Röviden megpróbálom elmesélni a történet, felidézni annak is, aki netán látta volna (5-6 éve vetítették a HBO-n is, most az ördögtudjamelyik kereskedelmi csatornán; egy 90-es évek végi mozi).

A címe Az asztronauta (The astronaut's wife). Főszereplő Charlize Theron (gyönyörű) és Johnny Depp (szokatlanul rosszarcúként).

Egy fiatal házaspárról van szó, hétköznapiak, reális mai társadalmi környezetben. Különlegesség csak annyi, hogy férjuram űrhajós, de hát az is csak egy foglalkozás. Az asszony aggódik mindig, ha fent van. Az egyik űrséta alkalmával kisebb baleset történik, a két asztronauta feleségeit be is viszik gyorsan a NASA-hoz, de nincs nagyobb gond, az oxigénellátás egy pár pillanatra mintha elakadt volna, de a leszállóegység leér, utasai némi kórházi kezelés után haza is térnek. Sőt, Depp koma le is szerel, a polgári életben szeretné kamatoztatni tapasztalatait (fegyvergyártó cégnél tanácsadó lesz). Mindez azonban csak a halovány háttér: a történés lényege az ifjú feleség állandó aggodalma (a szépséges Charlize tekintete folyton felhős), örüljön-e, hogy párja otthagyta élete hivatását, vagy bánkódjon. Mindenesetre a férj mintha meg is változott volna, ami persze nem meglepő, de mégis: olyan fura - látjuk mi is. Már-már gyanús. Sosem beszél az űrbalesetről. Pláne hogy a volt kolléga kisvártatva rejtélyes körülmények között megőrül, sőt, meghal. Annak felesége erre öngyilkos lesz. Charlize meg csak rágódik. Elköltöznek másik városba, boldog lehetne (terhes is lesz) - mégse. Valami nem stimmel. Vele? Vagy a férjével? Csak szerelmi probléma, házassági gond, vagy valami más? Mi, rutinos nézők, persze, átlátunk a szitán: valami történt az űrben, annál a balesetnél. Ez az ember már nem az az ember. Ha egyátalán. De ez a gyanú valójában a filmben nincs benne: elvégre az ember nem szokta a házastársa ember voltát megkérdőjelezni! Az élet nem sci-fi horror!

Na, aztán a film utolsó öt percében Johnny Deppből csak előgyön valami földtúli agyrém, aki el akarná foglalni a Földet, kiirtani az emberiséget, és egy pár percnyi otthoni thriller árán Charlize az, aki megmenti a világot. Emberbőrbe bújt szörnyetegnek vége, fel lehet lélegezni: The End.

Félértések elkerülése végett: ez nem egy C kategóriás ál-tudományos-fantasztikus gagyi - gondolhatjátok, akkor nem is citálnám elő. Hanem egy igen szépen fényképezett, melankólikus zenéjű, elandalító finom kis emberi dráma arról, hogy az ember még abban sem bízhat, akit szeret és aki viszont szereti. A film akkor lenne a legzseniálisabb, ha a poén sosem derülne ki (hasonlóan, mint ha Polanski Rosemary's babyje a szülés nélkül érne véget). Ha csak a feleség lelki gyötrődését látnánk (akármilyen végkifejlettel - egyébként tényleg hajszál híján öngyilkos lesz).

Na szóval. A kérdésem a következő. Tegyük fel, hogy tényleg nincs a "marslakós" utolsó öt perc. Az űr csak annyiban szerepel a történetben, mintha, mondjuk, egy szeméttelep, amennyiben a férj kukás lenne, vagy egy hivatal, ha történetesen hivatalnok szegény.

Szóval nincs más, mint egy, a változással és bizonytalansággal küszködő asszony.
Ebben az esetben sci-fi ez a film? Igen? Mitől?
Nem? És ha mégis visszarakjuk a végére, ahogy Johnny Depp átváltozik szörnnyé? Akkor már igen? Vagy akkor sem?
Mindez a legteljesebb, leghétköznapibb jelenben játszódik. És ha a közeli vagy távoli jövőben? És ha a Marson, egy kolónián?

A felsorolt opcióknak a sztori szempontjából nincs jelentősége. Kulisszák. Mégis, mintha ezeken múlna, meg merjük-e húzni a szívünknek kedves műfaji besorolást.

Méghozzá nem abban a formális értelemben, ahogy a legutóbbi hetek eszmecseréje érintette (valami hülye tévés gagyi kapcsán), amikor maga a sci-fiség csak a díszlet. Hanem abban az értelemben, ahogy Pali szereti látni: amikor a dolog velejéről van szó. Sci-fi vagy sem?

Anélkül, hogy válaszra vállalkoznék, annyit teszek hozzá: szerintem bármelyikünk, ha megnézi Az asztronautát, el tudja fogadni a műfaját sci-finek. Ugyanakkor úgy érzem: a "hétköznapi" mozinézők többsége nem minősítené annak (leszámítva, persze, az űrhajós-motívumot, ami reflexből erre predesztinálja, de itt igazán nem ez a mérvadó), hanem, mondjuk, egy "költői" pszichothrillernek. (Amennyiben van ilyen.)

Nos?
Attila

Ps: Bocs, hogy hosszú voltam, és rácsavarodtam valamire, ami többeknek talán nem mond semmit. Ám hátha sikerült átadnom valamit a (nem újkeletű) dilemmámból.

http://www.tvfilm.hu/tvfilm/index.php?f=leiras&fid=3975
http://www.sciflicks.com/the_astronauts_wife/
(aki megnézi utóbbi site fotóit, egyetlen "sci-fis" képet sem láthat: napjainkbeli lakásbelsők, nagyvárosi utca, hivatali szoba)



*******************************************
Orion-fórum, 2005.10.25.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html