Lehet, hogy csak egy új, "trendi" nevet kellene kiötölni a sci-finek, és máris nagyot nőne a népszerűsége. Ki tudja, talán még a női magazinok is sci-fi elbeszéléseket közölnének a divatból kikopott horoszkópos és kavicsterápiás szakírásaik helyén. ... Hát jó, talán ezzel kicsit túlságosan messzire mentem a jövőben.

A sci-fi becsülete valóban nagyon ellentmondásosnak látszik. Miközben a thrillerek és robbantós-üldözös-gyilkolós akciófilmek csontig rágott sémái közé felsorakozott a sci-fis kellékekkel operáló akciófilmek típusa is, maga a sci-fi fogalma újra az értéktelenséggel, gyerekességgel kezd összekapcsolódni az emberek fejében. Talán éppen ezért. De hát a sci-fi eredetileg is csak egy kommersz műfaj volt, és újra az lett, csak közben volt egy nagy korszaka. Ha azt a korszakot sikerült volna valahogy kitüntetni, például ha a sznobok hajlandóak lettek volna az irodalom közé sorolni belőle azt, ami oda tartozik (vagy legalább hajlandóak lettek volna elolvasni belőle valamit, a közepes 1984-en és Szép új világon kívül), akkor ma megmaradhatna belőle valami.

Az Élet és Tudomány pár héttel ezelőtti (38.) számának szokásos könyvismertető rovatában Lem DiLEMmák című esszékötet-féléjéről olvashattunk, Egy szépíró kesernyés szösszenetei címmel. A nevezett szépírót imígyen idézi a cikk az olvasó emlékezetébe:
"... A múlt század 60-as és 70-es éveiben valósággal faltuk regényeit és elbeszéléseit (Solaris, Kiberiáda, Visszatérés, A legyőzhetetlen stb.), amelyek éppen az űrhajózás »hőskorában« figyelmeztettek a dicsőségesnek hitt jövő számtalan problémájára, logikusan levezethető töréseire. Akárcsak Asimov vagy Bradbury, ő sem »űrponyvát« írt a Galaxist ellepő szörnyekkel és az őket lebirkózó hősökkel, hanem éppen az emberek új, a belső természetünkből fakadó gondjaira figyelmeztetett. ..."
Igaz. De nekem elsőre feltűnt, hogy sem itt, sem az ismertetőben máshol nem bukkan fel a "sci-fi", "SF", "fantasztikus" szavak egyike sem, holott az idézetből felismerhető műfaj finom körülírásába könnyen belefért volna bármelyik. Mintha a szerző óvakodott volna attól, hogy megbélyegezze az általa - egy igényes ismeretterjesztő hetilap olvasóinak figyelmébe - ajánlott könyv szerzőjét. Ennyit ér ma a sci-fi becsülete.





*******************************************
Orion-fórum, 2005.10.15.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html