Udv,

Motyo: Ertelek - es valamennyire egyet is ertek Veled. Pl. a "Mars mentoakcio" "hibainak" felsorolasa teljesen hitelesnek tunik. Ez amugy is az a film, amit szeretnek az emberek gyulolni - es ha a filmnek mas erenye nincs, akkor az biztos, hogy egyetlen [ellen]taborba gyujti a klasszikus sci-fi rajongot es a csihi-puhi "thriller"-hez vagy "fantasy"-hez szokott nezot (akik egyebkent egymas ellenlabasai).

Viszont amit en igenis ertekelek a filmben, az a megkozelitese. Brian de Palma [akinek nem sok filmjet ismerem] legalabb ott folytatta, ahol az 50-es evekben [a sci-fi filmes aranykorban] abbahagytak. A film legalabb egy igazi u"ros felfedezos film... Van egy masik pelda is erre (ugy latszik, Mars nem csak a szondakat bolonditja meg): a spanyol Nufragos. Nagyon amatornek tunik [es valoszinuleg az is], de ugyanazon talajbol nott ki, amibol 'Destination Moon' vagy 'Conquest of Space' [amelyeket ugyanugy lehetne szidni - sot a 2001-et is. Pl. mi keresnivaloja van egy TV kepernyonek a HAL memoriakozpontjaban, es rengeteg egyeb. De hat Kubrick {most mar!} szent ugyebar - pedig o legalabb annyit annyit "lopott" a 2001-ben - es legalabb annyi eroltetett megoldast alkalmazott - mint de Palma a Mars mentoakciojaban. Persze a 2001 messze jobb a Marsnal - de a tavolsag kozel sem akkora, mint a Mars mentoakcio es pl. az Independence Day kozott.)

A [tobbnyire] hiheto technikai hatter mellett a Mars metnoakcioban legalabb emberi erzelmek vannak - baratsag, szeretet, stb. - es nem emberevo szornyek. Ebben a paranoiara nevelo korban ez pedig tobb, mint ereny... Szoval szerintem igazsagtalan ezt a filmet rossznak tartani (mit mondanank akkor az Armageddonrol?). Ugyanazon kritikus megkozelitessel pl. barmely klasszikus muvet nevetseg targyava lehetne tenni. Meg azutan amit a Soderberg Solarisarol irtal, az de Palmara is ra lehet mondani, mivel o sem "nagy költségvetésű akciófilmet csinál, amelyben kommandósok vadásszák le a klónokat egyenként, majd végül egy nukét dobnak a gonosz óceán [= Cydonia regio] agyközpontjára "Atomot neki!" felkiáltással".

Visszaterve a Solarishoz: ha Tarkovszkij nem csinalta volna meg az o Solarisat, akkor meg tetszene is az amerikai film. Viszont igy - mivel van jobb - nem igazan tudom ertekelni [szoval egyaltalan nem tartom onmagaban rossznak - csak feleslegesnek...]

Pali



*******************************************
Orion-fórum, 2005.09.28.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html