Udv'

Eloljaroban leszogezem, hogy tavolrol sem vagyok noellenes. Az mar kiderult, hogy vonzodom a patinas kelet-europai kulturahoz, es azok az orszagok, akik elen jartak a noi egyenjogusag megteremteseben, azok mind a most habzo szajjal atkozott szocialista orszagok voltak. Az elso no az urben, az elso ursetat tevo no mind szovjet volt - abban a korban, amikor a tobb szazezer NASA alkalmazottbol meg talan a takaritono is ferfi volt. Nem akarom a hazigazdank idegeit borzolni a kolhozos traktoroslannyal, de azt el kell mondanom, hogy azon a videken mar reg a nok egyetemen tanultak es kutatokkent dolgoztak, amig az operencias tenger tuloldalan csak a fakanalat markoltak otthon.

Hogy valamennyire a temanal maradjunk: ha megnezzuk az 50-es 60-as evekben keszult kelet-europai sci-fi filmeket, abban mindenhol talalunk not mint urhajost [pl. Viharok bolygoja - CCCP; A nema csillag - DDR/Lengyel] vagy akar mint a foldi iranyitokozpont vezetojet [pl. Az eg hivasa - CCCP].

A noknek a noi egyenjogusagert [mar] nem kellene harcolni, mert az azt jelentene, hogy kevesebb jogot akarnak. Koztudott, hogy a gyereket szinte mindig a no kapja a valas utan, es ha a no hazudik es megzsarolja a ferjet, a ferfinek nincsen semmi eselye: irany a borton [es a lakas megy az asszonyhoz]. Nem jo szogben nez egy ferfi a nore? - szexualis indittatasa volt es az Emberi Jogok Iteloszeke maris kesz a buntetessel.

Eszak-Amerikaban mostanra alaposan atestek a lo masik oldalara. Itt nok vannak mindenhol [a ferfiak csak jelentektelen ugynokocskek vagy csatornaasok], es ha veletlenul ferfi a fonok, akkor is az alacsonyabb beosztasu nok ot ugy rangatjak, mint egy babut [jo evtizedes sajat tapasztalatbol beszelek]. A nok csodalatos teremtmenyek, de mas [hangsulyozom: "mas" es NEM silanyabb!] a testi-lelki felepitettseguk. Ezert az un. "noi egyenjogusag" [ami mara mar a "noi diktatura" fedoneve lett] alapjaban ertelmetlen. Csak javasolni tudom ismet a brillians lengyel Szexmissziot [ami sokkal jobb, mint az erdemtelenul agyondedelgetett amerikai Andromeda-torzs], ahol ez a tema kivaloan van abrazolva. (Kulonosen az egyik ferfi foszereplo "vedobeszede"-ben.)

Nekem egy no a finomsag, gyengedeseg, erzelem, a szepseg [es nem {csak} Gina Lollobrigida-s szepsegre gondolok - pl. minden anya szep - bar ertekelem a noies not] megtestesitoje. (Csak ajanlani tudom Ivan Jefremov konyveit es novellait.) A no - anya - a legcsodalatosabb dolgot viszi vegbe a vilagon: eletet ad. Ebbol az "alapanyagbol" hormonokon nevelkedett muszklis pusztito szornyeteget csinalni [lasd az ujabb amerikai filmekben + a valosagban: a leggyalazatosabb fogoly-kinzasokat Irakban {ferfias kullemu} nok kovettek el!] a noi egyenjogusag cimen ocsmanysag - ami persze ettol meg szepen belepasszol a rothado vilagunkba, ahol minden ertek devalvalodik, esik szet a csalad es vele egyutt az egesz emberiseg.

Egyenjogusag?!: vajon hany vers irodott ferfihoz, es hany nohoz? - es a feministak kiharcoltak, hogy ne csak nokrol legyenek a hurrikanok elnevezve... bravo! Itt latom, hogy a nok azok, akik sohasem allnak meg a stop-tablanal, akik iszonyatosan kegyetlenek es bosszuallok tudnak lenni [sajat tapasztalat], amint hatalom kerul a kezukbe. (Van egy ismeros csalad, akinek a - gorog-tortenelem szakos egyetemi professzor, nagyon ertelmes - no-tagja mondta, hogy orul, hogy nincs hatalom a kezeben, mert kulonben o is szemette valna.)

Talakoztam itt csodalatos nokkel is, akik abszolut un. "ferfias" poziciokat toltottek be, mint pl. urhajos. De ezek kivetelek. A nok az anatomiajukbol kifolyolag maskepp cselekszenek es dontenek [naluk sokszor erzelem es nem az esszeruseg diktal, ami jo egy csaladban, kulonesen a gyereknevelesben - de nagyon veszelyes lehet egy kielezett technikai helyzetben {pl.a Columbia urrepulo katasztrofajanal a leginkabb felelos szemely no volt}].

Alahuzom, hogy abban a csaladban, ahol a no alkalmasabb dolgozni, akkor csinalja - es akar a ferj maradjon otthon a fakanallal (es nevelje a gyerekeket). De ebben a vilagban, ahol az agyrohaszto TV es agresszivitasra nevelo videojatek vette at a neveles szerepet; ahol mindket szulo [marmint a csaladok 50%-aban, ahol meg van ket szulo] egesz nap hajszolja magat, hogy meg tudjon elni, es ha egyutt vannak, akkor csak mar a veszekedesre futja az energiajukbol ket bargyu szappanopera bambulasa kozott; ahol az olvasas a 20. helyre sulyedt vissza a valamikori 1. helyrol es a szabadido eltoltese a bevasarlo-kozpontokban torteno hasztalan ogyelgesse es ertelmetlen vasarlassa fajult; ahol az egyedul nevelo szulo eszre sem veszi, hogy hany eve kezdett a tinedzser gyereke kabitozni {egy az USA-ban most ujra terjedo kabitoszerbe vagy belepusztulnak atlag het ev alatt, vagy ha netan veletlenul kigyogyulnak is, sohasem lesznek mar kepesek elvont gondolkodasra}, ott nem noi egyenjogusagrol kellene papolni, hanem a csalad [es benne a csodalatos no es anya] szerepet kellene visszaallitani (es ezzel is egy jobb emberi jovot kellene {ujra} megalapozni, mielott akkora katyuba sodrodunk ebben az onzesre nevelo embertelen kizsigerelo rendszerben, amibol mar nem lesz kiut).

Pali



*******************************************
Orion-fórum, 2005.08.20.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html