Erősen sci-fis volt a múlt kedd este - ennek ellenére szánalmasra sikeredett...
A Moon 44 elkeserítően gyenge filmecske (tipikus Roland Emmerich; kivéve A Noé bárkája-elvet), de ezzel együtt is kár volt otthagyni - mint tettem én is - az MTV2 beszélgetős műsoráért. Ami ráadásul valami tavalyi adás ismétlése volt; bár mindegy.

Nem tudom, akart-e valamiről szólni ez a műsor, de hogy nem sikerült neki, az biztos. Ennyire a sztereotípiák, a bárgyú féligazságok és kimondottan hamis, téves gondolatfoszlányok szintjén maradni egy egyébként komoly témában... elképedve figyeltem. Nem tudtam eldönteni, a különösebb koncepció nélkül összeszervezett meghívottak avagy a műsorvezető volt-e felkészületlenebb; utóbbi úgy tűnt, mintha öt perccel a felvétel előtt szóltak volna neki, hogy jelenése van - ha így volt, az igyekezet dicsérhető, hogy megpróbált egy mondatnyi elképzelést kicsikarni magából és ahhoz ragaszkodni. Tény, azon kívül, hogy "a sci-fi mára halott", más nem jutott eszébe egy óra alatt, viszont a beszélgetőtársai sem késztették ettől elszakadó felismerésekre. Ha attól "él" a sci-fi, hogy Clarke 1970-ben mit írt és mit nem... akkor tényleg megette a fene.

Szegény vendégeket is csak sajnálni tudtam, merthogy valami igen alacsony színvonalú közegben és állításokkal kellett volna vitatkozniuk - ezt nem is nagyon próbálták, viszont elszakadni sem tudtak az átgondolatlan dramaturgiáról. Aki író, attól megtudhattuk, ő mindenről írt már és ír most; aki kritikus, nem hallgatta el, mi tetszik neki és mi nem; a tudománytörténész pedig igyekezett - hiábavalóan - a tudományos oldalát megvilágítani a kérdéseknek és történelmi távlatba helyezni azokat.

Galántai Zoli régi kiváló barátom, én emiatt nyilván elfogultan néztem a műsort, mindenesetre számomra azok voltak az egyedül elviselhető pillanatok, amikor ő szólalt meg; róla tudtam, hogy akar mondani valami értelmeset, vannak mögötte ismeretek és nézetek, nem pedig csak gépiesen reagál valamire, ami épp szóba került, összefüggések nélkül.

Ha valaki nem járatos a tudományos-fantasztikus irodalom terén, de valamiféle intellektuális érdeklődésből kifolyólag megnézte ezt a műsort... nos, annak szemében nem sokat javulhatott a dolog megítélése.

Más. Vicces volt a rész-vita a Galaktika-címlapokról. Egyrészt hogy kell-e meztelen nős grafika egy sci-fi folyóiratba (tényleg, minek), másrészt hogy az űrhajós rajzok-e az odavalók. Utóbbira nyilván könnyebb igennel válaszolni - csakhogy a kérdés itt valójában az, hogy a ténylegesen a Galaktika címlapjára az elmúlt hónapokban odakerült festmények konkrét színvonala az, ami igen gyengus. Szívem-lelkem a (nyolcvanas évek végén üstökösként feltűnt) Szikszai-Boros párosé - de amit most produkálnak... nem mondok rá semmit. Egyéb becenéven emlegetett illusztrátorokról (lásd: pl. az augusztusi szám belsejében) meg még ennyit se: ki tudja, kik ők és honnan szalajtották.

A végére marad a jó hír: a jövő héten folytatódik az RTL Klubos sorozat, és tényleg az Androméda-törzset adják, ami ritka példája annak, amikor egy regény és a filmváltozata egyformán jól sikerült (és pontosan ugyanarról "szól"); már előre idegesít, hogy a film végén nem lesz ott a vége főcím...

Üdv, Attila



*******************************************
Orion-fórum, 2005.08.05.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html