Ráilleszthető-e például a "klasszikus sci-fi" titulus a Gyilkos bolygó című filmre? Nem tudom.
Mégis egy kis okoskodás a kérdés körül. Egyrészt idézett műalkotás relatíve régi (az "aranykorból", 1980 előttről) származik, plusz jól megcsinált mozialkotás, tehát ilyen címszó alatt ("régi+jó") akár ki is érdemelheti a klasszikus jelzőt.

Másrészt nem vagyok benne biztos, hogy ha egy "szimpla" sztorit - mint, mondjuk, egy krimi - a jövőbe avagy szokatlan közegbe (mint a világűr, űrhajó, stb.) helyezünk, akkor pusztán ezáltal ne történne valami rendkívüli az úgynevezett mondanivalóval. Vegyük csak a legegyszerűbb példát: "mai" típusú bűnügyi történet a jövőben. Ne adna-e különös pluszt a dolognak már önmagában az a tétel, miszerint a jövő - várjuk bár jobbnak avagy rosszabbnak saját korunknál - valamilyen szempontból ugyanolyan (nevezetesen: bűnözéssel aljas haszonszerzéssel, öléssel) terhelt lesz/marad, mint amilyen a ma?! Ez ne volna már önmagában egy "erős" állítás az emberi nem fejlődéséről? Lehet-e ennél kegyetlenebbül és hitelesebben állást foglalni a társadalmi előrehaladásról?

Jobb híján Marx jut eszembe: a mennyiségi változás idővel mennyiségibe csap át. Lefordítva a mi kérdésünkre: ha valamit máshova helyezünk - és valójában a sci-fi mindig, vagy legalábbis többnyire ezt teszi -, akkor az más lesz, több, érdekesebb, találóbb, leleplezőbb. Mint a karikatúra. Ugyanazt látjuk - más köntösben, és ettől jobban látjuk, részletesebben tanulmányozhatjuk. Leleplezik magukat az egyébként (elvileg) jól ismert jelenségek.

Másik idevágó asszociáció: szokták mondani, "a robot is ember". Ugyebár, a robottörténetek sem szólnak másról, mint az emberről. Azt mondja valaki: "Szeretlek" avagy "Gyűlöllek". Érdekes ez? Lehet. Olykor igen, olykor nem. Persze, más a képlet, ha ezt egy robot mondja... Csak attól több lesz, mélyebb lesz a sztori, hogy másvalaki mondja. Máshol, máskor, más közegben.

Emberek kábítószereznek, mások ezen meggazdagodnak, megint másoknak pedig az életét fenyegetik emiatt? És mindez nem ma, hanem a meghatározatlan (közel) jövőben? Hát az is ilyen lesz (marad)? Ez valamelyest súlyos mondanivalónak is tekinthető. Ha még jól is van megvalósítva, akkor...

De nem akarok én állítani semmit.
Üdv, Attila

Ps: Számomra a Gyilkos bolygó már csak azért is "klasszikus", mert ennél "tanultam meg" anno kisgyerekként, hogy a moziban nem csak nevetni lehet, hanem félni is... Az én személyes mozitörténetembe beírta a nevét.



*******************************************
Orion-fórum, 2005.07.24.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html