Elnézést, hogy továbbra is csak többhetenként bele-bele kapva tudok hozzászólogatni az eszmecseréhez, de mostanában csak erre van érkezésem. A leveleiteket is nagyobb adagokban nézem végig időnként.

Két téma ad megint alkalmat a megszólalásra.

Az egyik, hogy reagálnom kellene a minapi abszurd felvetésemet (Káposztaleves kontra Solaris) kísérő visszhangokra - de nem nagyon tudok. Pusztán csak megosztottam abbéli érzéseimet a nagyérdeművel, hogy előbbi nézése közben óhatatlanul utóbbi jutott eszembe. Nem elemeztem még magamban sem a jelenséget, de néhány szóban talán úgy foglalható össze a különös párhuzam, hogy mindkét alkotásban - ha merőben eltérő formában és hangvételben is - a következők jelennek meg: a vidéki és a városi lét (hagyomány és a modernség), természet és ipar ütköztetése; feleségét, legszorosabb hozzátartozóját elvesztő férfiember; valamiféle felsőbb hatalom avagy magasabb rendű intelligencia segítségével (amit a főszereplő talán csak képzel, legalábbis a történet egy pontján túl) újra találkozhat rég halott szerelmével, ám bebizonyosodik, az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, ami régen működött, ma más körülmények között nem; a dolog vége tragédia; ezt azonban a tragikus hős nem tudja elfogadni, s megintcsak az "idegen létforma" közreműködésével egy olyan idilli világba menekül, amiről nem gondolhatunk mást, mint hogy az álmaiban kel életre. A két film utolsó képsora abszolút párhuzamot sugal: egy szigetszerűen kiragadott földdarab, ami a főszereplő(k) otthonául szolgál, mintegy elszakad a "földhözragadt" való világtól...

Hát valahogy így látom.

Ami a másik ügyet illeti, megütötte a fülemet, amikor tegnap a Magyar Televízió A nagy könyv című propagandaműsorának egyik apró reklámfilmjében egy hölgy (nem láttam a nevét és nem is ismertem fel) azzal méltatta kedvencét, Merle-től a Malevilt, hogy ő anno alig akart beleolvasni, mert nem szereti a sci-fit, de aztán rájött, hogy ez a regény valójában "anti-sci-fi", merthogy emberi érzésekről és problémákról szól, a jövőben, extrém körülmények közepette... Úgyhogy tetszett neki.

Hát... mit mondjak?!

Ennyit most.
Üdv, Attila



*******************************************
Orion-fórum, 2005.06.09.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html