Két okból írok, bár mostanában sajnálatosan nincs (elég) időm érdemben hozzászólni a fórumon zajló eszmecseréhez.

Egyrészt hogy nehogy azt higgyétek, nem követem az utóbbi hetekben kialakult, igen gondolatgazdag három főszereplős levélváltást; kinyomtattam magamnak az egészet, és olvasás közben rengeteg hozzáfűznivalóm támadt; sajnos, leírni nincs érkezésem. De ha lesz, megteszem.

A másik egy gyors, ám meglehetősen szentségtörő felvetés. A minap néztem DVD-n egyik, sci-fin túli kedvencem, Louis de Funes picit kevésbé ismert, Káposztaleves című, kései filmjét. Nem először, de csak most tűnt fel, hogy a sztori és a végkicsengés - dacára a műfaji és egyéb távolságoknak - milyen nagymértékben a Solarist idézi a nézőnek, ha igazán odafigyel. Nem akarom fejtegetni, mire alapozom ezt a megfigyelést: aki ismeri, talán osztja nézetemet, aki nem, annak hiába írnám. Aki pedig ezen felbuzdulva ülne neki (újra) a filmnek - ami amúgy sem vígjáték, vagy legalábbis nem a Funestől megszokott és már-már elvárt kedves kis blődli (ami nagyon erős skatulyát is jelentett az amúgy örökké többre vágyó és törő művész számára) -, és ilyen szemmel nézné, annak szívesen várom a reagálását.

Üdv, Attila



[A "cenzor" megjegyzése: néha olyan nevek, szavak fordulnak elő egy hozzászólásban, amelyben szokatlan betűk vannak, mint ebben az esetben monsieur Funčs nevében. A kódrendszerek ismert zűrzavarából következik, hogy az iménti név egyesek monitorán elolvasható, másoknál nem. Kizárólag ez okból történik, ha az ilyen nevek helytelenül, egyszerűsített írásmóddal kerülnek elétek, sajnálattal. ]



*******************************************
Orion-fórum, 2005.06.01.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html