Udv,

(Bocs', ha Teged ez nem erdekel a tovabbiakban [mint ahogy ezt jelezted] -, talan mast igen :-)

Az Andromeda kod feljavitasat [szandekom szerint] kizarolag a magam szorakoztatasara teszem - es persze megosztom majd azokkal, akit ez erdekel [mar van egy-ket ilyen ficko a vilagban] addig, amig ez nem utkozik jogi problemakba [mert azt termesztesen el akarom kerulni]. Azok alapjan, amit irtal, ugy gondolom [remelem], hogy lattad a filmet. Ha jobban ismerned a gondolataim hatteret, a szandekomat is [pl. latnad, milyen kepeket komponaltam, es hol akarom azokat felhasznalni] -, akkor remelhetoleg megszunne a viszolygasod. Ha viszont csak elvi kerdest csinalsz a dologbol, az veszelyes lehet; az egyedi eseteket kell nezni, kulonben a sajat magunk altal fabrikalt eloiteltunk aldozatai leszunk.

Eloszor is, roviden, hogy miert jutott eszembe a "feljavitas". A film egy hatalmas mure, a legjelesebb kelet-europai utopiara epult. Eredetileg harom reszesre terveztek, de csak az elso resz keszult el ['A Vascsillag foglyai' alcimmel]. Termeszetesen a film igy elegge erthetelen [teszem azt, nem derul ki, miert "Andromeda kod" a cime]. Masreszt, a film epikus volta ellen hat az, hogy semmi nagyszabasu jelenetet nem latunk a Foldon, vagy, bar szuper felvetelek vannak a bolygo felszinerol, az urhajot sohasem latjuk a vilagurben.

A masik dolog a szentsegtores [vagy meg rosszabb: barbarsag] kerdese. Szerencsere, Veled szemben, mindenki pozitivan ertekeli ezt a kezdemenyezest -- ami vegul is nem mas, mint egy tiszteletadas Ivan Jefremov fele [a rendezo kozismerten nem volt felnove a feladathoz - ti., hogy a geniusz Jefremov brillians eposzat megfeleloen filmre vigye].

Elmondom azt, hogy az orosz Misztiszlav Lisztov a legrangosabb tiszteloje es nepszerusitoje Jefremovnak a vilagon, es o igenis nagy orommel vette a kezdemenyezesemet. Meg engedelyt is kert, hogy egy-ket kepemet a honlapjara rategye, es nagyon varja, hogy a kesz "kipofozott" Andromeda kod-ot elkuldjem neki.

Lisztov ur hozzaerteset, elkotelezettseget, muveszeti venajat nem lehet elvitatni. Pl. amellett, hogy konyvet/cikkeket irt az irorol, irt egy filmet ['Ivan Jefremov megjelenitese' cimmel] Jefremovrol. Szinten, Jefremov masik konyvet - ami amolyan folytatasa az Andromeda kod-nek -, A Bika oraja-t, meg akarja filmesiteni. (Az "en" Andromeda kod valtozatom sima atmenenet kepezne A Bika oraja-hoz.) Szoval amig Lisztov ur tisztelettel megkoszoni a faradozasomat az Ivan Jefremov eletmu apolasa es nepszerusitese teren, nem nagyon erzem magam barbarnak...

Roviden: azt szeretnem, hogy egy gyakorlatilag senki altal nem ismert film egy sokkal latvanyosabb es erthetobb epossza valjon, ami melto egy geniusz tudos iro grandiozus, humanus, bekes, az egesz emberiseg jovojet, a vilagur meghoditasat es azzal valo osszeolvadast realis optimizmussal abrazalo paratlan utopiajahoz -- es ha ez szentsegtoresnek tunik barkinek is, arrol en bizony nem tehetek...

Pali

U.i: harag nincs, csak velemeny-kulonbseg ;-) De en is befejezhetem, ha mast sem erdekel a tema :)



*******************************************
Orion-fórum, 2005.05.18.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html