Gyula: A "műveltséggel" kapcsolatban teljesen igazad van, a reálműveltség nemhogy nem követelmény, hanem kifejezetten illik dicsekedni azzal, hogy "én tökhülye vagyok a matekhoz, fizikához stb. stb.". Ha viszont valaki csak reálműveltségű, arra azonnal a "szakbarbár" kifejezést sütik (vagy sütötték régen), és nem tekintik embernek, ezt sajnos magamnak is meg kellett szenvednem fiatalabb koromban. Persze amint felnőttem, megértettem, hogy ez miért van így, és miért szükséges a másik fajta világlátás is, ettől függetlenül az egyoldalú humán műveltséggel való dicsekvés továbbra is irritál.
Megjegyzem, hogy azért sokat változott a helyzet, ma kénytelen mindenki egy kicsit érteni a DVD-íróhoz, meg a programozható mosógéphez, és ma már nem akkora szégyen szabatos technikai kifejezéseket használni vegyes társaságban.

A hülye kérdések egyébként nem korlátozódnak a csillagászati témára, pl. felmérő értékű az alábbi:
Műsorvezető: "Mi az Edda? a) együttes b) északi mondagyűjtemény" Telefonáló (tinédzserlány): "Együttes!"
Műsorvezető: "Kiváló! Megnyerted a pólónkat! Mellesleg északi mondagyűjtemény is, de ez most lényegtelen."


Pali:
Irigylem a sci-fi műveltségedet, Klusancevnek még a nevét sem hallottam eddig. Persze most már kezd érdekelni a dolog, szívesen megnézném az említett filmeket!

Kubrickkal kapcsolatban: nem akarok hülyeségeket terjeszteni, ezért visszakerestem azt a nyúlfarknyi kis cikket, ami a dologról szól:

http://www.bbc.co.uk/cult/news/cult/2004/03/29/10249.shtml

Láthatólag a mesterre nagy hatást tett az Alfa, ugyanakkor eléggé dühbe is gurult.
És az eredeti Guardian cikk, amire a fenti hivatkozik, és amely többek közt arról szól, hogyan védte Kubrick anyatigrisként szellemi termékeit (sajnos nincs türelmem végigolvasni, és nem is olyan fontos)

http://film.guardian.co.uk/features/featurepages/0,4120,1177734,00.html

Hangfelújítás.
Nem vitatkozom egyikőtökkel sem, azt hiszem, esete válogatja, hogy újítani jobb, vagy hagyni a régit.
A Stalker esetében pl. különös, hogy pont azt a jelenetet emelted ki, amit én negatív példaként akartam előhozni: amikor a titokzatos hang azt mondja "Álljon meg!". Valóban az egyik leghátborzongatóbb momentuma a filmnek, viszont az 5.1-es hang felfokozott környezeti zajainak következtében a titokzatos hang gyakorlatilag alig hallható, így számomra nem éri el azt a hatást, mint az eredetiben.
Egy régi film sokszor feelingesebb, ha a kép korához illő a hang minősége is.
De ezen nem veszünk össze, mert néha igenis ráfér a javítás a filmre. A Solaris esetében például csodát tett a kiadó mind a hang, mind a kép tekintetében (megdöbbentem, hogy honnan a fenéból szereztek egy ilyen jó kópiát, vagy a digitális képjavító eljárások értek el ilyen elképzelhetetlen szintre?).

A felújításoknál maradva.
Kezd kialakulni egy-két technológia, amikkel végre normálisan lehet térhatású képet nézni, szemüvegek és egyéb szirszarok nélkül. De ami témánkhoz kapcsolódik, az az, hogy immár kifejlett szoftverek léteznek a hagyományos 2D képekben rejlő mélységinformáció kinyerésére, azaz hagyományos filmek térhatásúvá alakíthatók.

Ezen felbuzdulva Lucas mesterünk - micsoda meglepetés! - újabb Special Editiont tervez: az eredeti Star Wars 3D változatát!
Most őszintén: nem kéne már lelőni ezt a pasast és elásni valahol? Én már az előző felújítás létjogosultságát sem ismerem el.

Lucasnál maradva, és hogy Palit idegesítsem a hülyeségemmel.
Létrejött egy honlap, thankyougeorge.com, ahol meg szabad köszönni a Mesternek, amit fantáziavilágunk gazdagításáért tett. Egymillió szavazat összegyűlése esetén az egészet kinyomtatva, díszkötésben adnák át annak, akit illet.
Nos, egy darabig viaskodtam az érzelmeimmel, hisz egyrész felnőtt fejjel már nem annyira értékelhető a mű, másrészt az utóbbi évek fejleményei még a leghardcore-abb hajdani rajongókat is megingatták. Ugyanakkor nem tudok eltekinteni attól, hogy az először 10 éves koromban (azután még legalább negyvenszer) látott eredeti Star Wars igenis felforgatta a fantáziavilágomat, és ma is megborzongok az eredeti zenéket hallva, és ma sem tudok felállni a képernyő elől, ha épp a Halálcsillag ostroma megy éppen valamelyik adón, és szerencsétlenségemre odakapcsolok. Szóval szégyellem, de aláírtam.

Hát Pali, bizony ez is arról szól, hogy ki mit látott gyerekkorában. :)



*******************************************
Orion-fórum, 2005.05.16.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html