Udv,

Most csak roviden szolnek egy-ket szot [mar kesore jar]. En is hasonloan kezdtem a sci-fivel valo baratsagomat - nagyon tudomanyosnak kellett a munek lenni ahhoz, hogy szoba alljak vele. Ma mar egeszen maskeppen allok ehhez hozza - de a Csillagok haborujat azert meg most sem vettem be a barati korbe...

Erdekes volt olvasni Kubrick plagizalasi erveleset. Eloszor is Kubrick koppintott a szovjet Pavel Klusancevtol annyit, mit otole barki mas. Klusancev 'Doroga k Zvezdom' [Ut a csillagokhoz] vagy Luna [Hold] szinte elotanulmanyai a 2001-nek ... csak eppen 5-10 evvel korabban keszultek, es a vilag masik felen. Veletlen osszeesesrol szo nincs. Pl. Klusancev alkalmazta eloszor, hogy a latszolag sulytalansagban lebego szineszt [mint urhajost] felfuggesztette es alulrol filmezte, igy a fazon a sajat testevel takarta el a madzagot. Meg azutan a 2001 urallomasa [kivul es belul], holdbusza es holdurhajoja, mind-mind megtalahato Klusancev filmjeiben. (Erdekessegkent, a 'Viharok bolygoja' c. filmjeben Klusancev hasznalta eloszor az a technikat, hogy egy kiegyensulyozott, vizszintes daruszerkezetre rogzitette egy felszin felett lebego jarmuvet ugy, hogy a jarmu teste maga eltakarja a tartoszerkezetet. Ugy a lebego jarmu, mint az alkalmazott techikai fogas egy az egyben megtalalhato a Star Wars elso reszeben - keszult egy-ket evtizeddel kesobb...)

Kubrickot nagy valoszinuseggel ihlettek meg Pal Gyorgy 50-es evekben keszult filmjei [fokent a 'Conquest of Space']. Vagy peldaul az oly eredetinek hato holdbazis - ahol egy lapos kupola cikkelyei visszahuzodva szetnyilnak, hogy a holdkomp le tudjon szallni - 3 evvel korabban mar lathato volt az 'Elso emberek a Holdban' [H.G. Wells muvebol keszult] angol filmben.

Szoval Kubrick nem nagy joggal hasznalhatta volna a "plagizalas" kifejezest filmrendezokkel kapcsolatban anelkul, hogy a felsorolast ne magaval kezdte volna... (Ami persze nem csorbitja azt a tenyt, hogy a '2001 - Urodusszeia' egy remekmu.)

Pali



*******************************************
Orion-fórum, 2005.05.15.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html