Pali:
Azt még el kell mondanom, hogy bár fiatalon nagyon kényes voltam az ilyesmire, az idő haladtával egyre kevésbé kérem számon a sci-fiken a tudományos pontosságot. Valahol, valaki azt írta, hogy a sci-fi attól sci-fi, hogy a tudományosság *látszatát* kelti. Igazazat adok, és ma már számomra a sci-fi film elsősorban bizonyos hangulati elemektől lesz sci-fi, mégpedig olyanoktól, amiket gyermek-, ill. fiatalkoromban hozzátársítottam a műfajhoz (amikor még valódi tudományos érdeklődéssel választottam ki ezeket). Eldübörgő űrhajók (esetleg csatával fűszerezve), az űr magánya, nyomasztóan idegen helyszínek (pl. holdfelszín! :) ), bizonyos zenei elemek és bizonyos fajta elektronikus effektek (imádom a hetvenes évek - akkor még analóg szintikkel előállított - összetéveszthetetlen hangeffektjeit [a jó kis szűrt/modulált fűrészfog- és négyszögjelek!], és külön élvezet, ha még a zene is ilyen hangszerekkel készült, bár ezek mára teljesen anakronisztikusak). Ha ezek az elemek megvannak, akkor már rendben vagyok, és nem is annyira fontos a sztori :)

"Kubrick az Andersonokat akarta a '2001'-hez megnyerni (nincs is egyetlen urhajo-felloves sem az Urodusszeiaban... :)" Fellövésben valóban profik, már a Thunderbirdsben is van egy epizód, ahol piciny modellekből gyakorlatilag az utolsó szögig megcsináltak egy kilövőállást, a visszahúzható üzemanyagcsövektől a szétnyitható tartóoszlopokig ( http://alfaholdbazis.hu/thunderbirds/thunderbirds%207.jpg) Egyébként a sors iróniája, hogy amikor Kubrick meglátta az Alfa holdbázist, majdnem idegrohamot kapott, még jogi lépéseket is tervezett, mondván, hogy elplagizálták az ő összes elképzelését. Való igaz, már a holdbázis elrendezése is feltűnő hasonlatosságot mutat. A másik anekdota, hogy amikor Lucas belekezdett Csillagháborús terveibe, eképp nyilatkozott: "Azt akarom, hogy a robbanások legalább olyan jók legyenek, mint a Space:1999-ben". Tudtommal dolgozott is nála néhány, az Alfában is résztvevő trükkmester.

Az 5.1 hangot meg majd felülvizsgálom, bevallom, nem mélyedtem bele. Amint meghallottam, ahogy az Orion csillagrombolóként dübörög be a képbe, abba is hagytam a nézését, annyira össze nem illőnek éreztem őket.


Gyula:
Hogy az Alfát nem találod elég vonzónak, az csak azt az elméletemet erősíti, hogy elsősorban az számít, melyiket látta előbb az ember, de méginkább az, hogy hány éves korában. Az Alfa és az Orion nem összemérhető dolgok, egészen különböző stílus és fajsúly, mindkettő a saját világán belül szerethető csak. Tehát semmi akadálya nem lenne, hogy egyformán szeressük mindkettőt, mégis az Orion a te gyermekkorodra nyit ajtót, az Alfa az enyémre, és ez ezerszer meghatározóbb, mint a filmek aktuális tartalma.
Bár persze nem tudom, hogy "szórakoztató" alatt pontosan mit értettél; ha a köznapi, könnyed értelmében vesszük, akkor az Orion valóban sokkal több szórakoztató elemet tartalmaz, mint a sötét hangulatú és jórészt humortalan Alfa.



*******************************************
Orion-fórum, 2005.05.14.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html