Udv,

Hazigazdankoz: A jobb-oldali szivet eszrevettek az Utazas a Nap .. filmben [az eredeti angol szovegben legalabbis], es tulajdonkeppen ez inditotta a dokikat/ugynokoket arra, hogy kiprobaljak a fickot a tukorirassal. Egyebkent a felsorolt "hibak" mind ulnek, persze. (Kiveve, hogy a parhuzamos tengelyek eseteben is joreszt mas csillagkepek latszodnanak az "egyik Fold"-rol mint a "masikrol".)

Szerintem a jo sci-fi az, ami valoban feldob egy otletet - amolyan "mi lenne, ha...?" [pl. "mi lenne, ha nem csak egyes konyvek, hanem MINDEN konyv tiltott lenne - es igy otlotte ki Bradbury a 'Fahrenheit 451'-et], ami utan viszont minden "rendben megy". (Tehat a fizika, tarsadalomtudomany, miegyebek nagyjabol-egeszebol tiszteletben vannak tartva). Ebbol a megkozelitesbol az 'Utazas a Nap tulso oldalara' tokeletes [ti. elfelejtettem mondani, hogy a "mi lenne ha" az BARMI lehetne - ez a "fi" a sci-fi-ben ... de azutan kell a "sci" is, kulonben csak fantasy-rol beszelhetunk ]. Maga az urmisszio viszont nagyon is realisztikus a filmben.

A filmben a makettek fenomenalisak - az urhajo fellovese meggyozobb, mint barmilyen mas filmben [mint pl. a harom evtizeddel kesobb keszult Apollo 13 ... nem beszelve, az igazi Saturn-5 fellovesekrol :-) Meg egyszer, Kubrick az Andersonokat akarta a '2001'-hez megnyerni (nincs is egyetlen urhajo-felloves sem az Urodusszeiaban... :)

Motyonak: Egyes esetekeben a "csaknem korpalya" es a "korpalya" akkora kulonbseget eredmenyezhet, mint ami a "csaknem kinyilo ejtoernyo" a "kinyilo ejtoernyo" kozott van :-) A fo problema Kepler 2. torvenye, ami "miatt" nem egyforma sebesseggel kering a Fold a Nap korul [pl. gyorsabban amikor az eszaki felteken tel van, mivel akkor kozelebb van a Fold a Naphoz], ami miatt az "egyik Fold" hol eloresiet, hol pedig lemarad, es igy a Nap egyik vagy a masik oldalan kibukkanhat a "masik Fold"-rol nezve. Egyszeruen ki lehetne szamitani, hogy fel foknal [a Nap atlagos latszolagos meretenel] ez a "kilenges" nagyobb-e vagy sem (valoszinuleg nem, tehat igazad van - szoval csak egy kicsit kotozkodok barati alapon ;-)

Pali



*******************************************
Orion-fórum, 2005.05.13.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html