Egy régi filmemlékemről szeretnék néhány szót szólni nektek. Valamikor 1970 táján, kisgyerek koromban volt egy sci-fi sorozat, Slim John volt a címe. Emberforma idegenek érkeznek Angliába, hogy előkészítsék a Föld leigázását, de robotjaik egyike, az 5-ös számú (az ő neve Slim John, magas, jóképű fickó) megszökik, és ezzel veszélybe sodorja az akciót. Az idegenek ügynökei a nyomába erednek, 26 napon belül meg kell találni. Persze a robotnak időnként feltöltésre van szüksége, ezért embereknél keres segítséget, kaland, akció, satöbbi. Körülbelül ugyanúgy nézett ki, mint a szintén akkortájt készült Angyal sorozat. (Nekem, úgy látszik, mindig is nagyon csábítóak voltak a fantasztikus elemekkel díszített filmek, nagyon szerettem nézni.)

A történet folyásában ugyan némi zökkenőt jelentett, hogy időnként mókás kis rajzos jelenetek szakították meg a filmet, majd néha megismételtek egy-egy rövid részletet a filmből, rendszerint feliratokkal ellátva. De nekem az is érdekes volt, a rajzfilmeket is szerettem. Pedig végig angolul beszéltek.

Persze én arra is rájöttem, hogy mire megy ki az egész, mint ahogy talán ti is sejthetitek már, még ha véletlenül nem is emlékeztek a sorozatra. Ugyanis ez egy angol nyelvlecke volt, huszonhat fejezettel, kezdőknek. És én érdeklődve próbálgattam az érthetetlen szavakat: "uer iz robot fájv? dö robot fájv iz in landn." El kell ismernem, jobban izgatott a dolog, mint pár évvel később Szása tanulságos sétája a Vörös téren, olvasva.

Sok évvel később egy antikváriumban rábukkantam a sorozat tankönyvváltozatára, ma este ez került a kezembe. És a benne levő fényképek egyike felkeltette a figyelmemet, nézzétek meg ti is.

Dr. Brain előtt, a műszerpulton, azok a fogantyúk, igen. Remélem, NEKTEK nem szükséges az Oriont néven neveznem eme fogantyúk mintaadójaként. Úgy látszik, ebben a 69-ben készült angol sorozatban utánzásra méltónak találták a pár évvel korábbi német sorozat fogantyúit. (Persze lehet, hogy abban az évtizedben mindenhol ez volt a jövőszerű dizájn.) Nekem a ruha is hasonlít kissé, nade nem csak akkoriban, hanem gyakran még ma is testhezálló egyenruhában képzelik el a jövő embereit, nem egészen tisztázott okokból.

Már csak pár nap, és megnézhetjük a tíz évvel későbbi elképzelést is a jövőről, egy másik angol (vagy amerikai) sci-fiben, ne felejtsétek el.

Üdv.





*******************************************
Orion-fórum, 2005.04.03.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html