Sziasztok,
Eloszor is nagyon hasznosnak tartom az "elektronikus konyvtarakat" - igy a hazigazdank altal javasoltat is, ami szupernek tunik, DE csak mint potszer. En magam is hasznaloja vagyok a szamitogepnek [nagyreszt a munkamhoz], de elegge utalom is ezt a masinat. Na, most nem a [nemletezo] maradisagomat akarom fitogtatni, hanem csak azt akarom mondani, hogy [mint minden teruleten] elszaladt a lo... Hibanak tartom ui., hogy minden a szamigoteppel fog lassan tortenni [mar a szex ki van pipalva]. Mar nem [tav]beszelunk egymassal [amihez legalabb a hangunk megjelent], hanem "chat"-elunk - ahol minden betu pontosan egyforma, mindegy, ki, hogyan uti le a billentyuket... Szemelytelen...
A konyv nem azonos egy rakas betuvel, ami egy lapra van nyomtatva. Egy szep vaszonkotesu konyvet kezbe venni orom, egy megsargult lapu, odon szagu antikvar peldany pedig egy bizonyos kortalan erteket hordoz mar kullemeben is. Egy regeny egy koteg lapra gepelve nem adja azt, mint egy gusztusos konybol ugyazt elolvasva. A konyv szep - a boritoja, az abrak benne, stb. A szamitogep kepernyojet bamulva nem potoljuk pl. egy csendes szobasarokban torteno olvasast - szerintem. A floppy es CD az adatok tarolasara jok - de a konyv tobb ennel.
Ugyanezt mondhatnam massal kapcsolatban is - egy Pink Floyd lemez/CD maskepp szol, ha azt egy kellemes boritobol veszem ki. Egy film nekem masnak tunik, ha egy izleses tartobol veszem ki a DVD korongjat vagy videokazettajat. A kulsosegek [esztetika!] igenis fontosak. Gondoljunk csak bele, hogy egy Beethoven-szimfonia mennyivel maskepp szolna csak azert, mert a zeneszek a szinpadon nem fekete oltonyben, hanem tarka bohoc-ruhakban huznak a vonot. Pedig a dallam ugyanaz lenne... Vagy, maradva a temanal, a Galaktikaban lekozolt irasok sokkal rosszabbnak tuntek [nekem] amint [a 60. szam utan] silanyabb formaban lettek kiadva - es mint havilap az ujsagosnal, es nem pedig konyv [bocs': antologia] a konyvesboltban.
Szoval, potlasnak jonak tartom az internetes lelohelyeket, ahol egy mashol hozza nem ferheto novellat ki lehet nyomtatni. (En ugyanis el nem tudnam kepzelni, hogy a kepernyon olvassak el egy irast. Ami nekem kellett, azt kinyomtattam es a lapokat beletettem egy csinos tartoba, csinaltam egy szep boritot, stb. Viszont egy terjedelmes konyv kinyomtatsa sokkal tobbe kerulne, mint ugyanezt megvenni az antikvariumban.)
Apropo, antikvarium. A jo konyvek 90%-at csak ott lehet/erdemes megszerezni. [Ugy ertem, az ertekes konyvek tulnyomo resze evtizedekkel ezelott irodott.] Ott 4-600 Ft-ert prima sci-fi konyveket lehet kapni. Sok internetes antikvarium is van (marmint internetes rendelesi lehetoseggel). En szazszor inkabb ezt valasztanam - az antikvariumban valo bongeszes onmagaban is kellemes - mint hogy egy foszforeszkalo [vagy kristalyos nyavalya] uveg/muanyag lapot bamuljam. Nezem azt igy is eleget.
Szoval, a regi motorosok meg talan emlekzenek a reklamszlogenre: "Cipo"t a cipo"boltbol!" - es konyvet a konyvesboltbol [vagy meg jobb {es olcsobb}: az antikvariumbol].
Bocs', ha csalodast okozok, de nem nagyon tudok az angol nyelvu hasonlo honlapokhoz sem hozzafuzni sokat, mert nem ismerem ezeket. Ja, azt hiszem, Asimov irta volt a konyv elonyeirol, hogy nem kell hozza energiaforras, barhova konnyen elviheto, stb. [talan 'A Hold tragediaja'-ban]. Igaza volt.. [Ugyanakkor a Mester forogna a sirjaban, ha megtudna, hogy ma nemely 'konyv' olvasasahoz megiscsak elem vagy 115/220 V kell].
Ja, meg egy: az ottani antikvariumokat bongeszve lattam, hogy ragyogo, klasszikus sci-fi konyvek [500 Ft-os atlagaron] honapokon keresztul kellettek magukat hiaba. Ezt elegge lehangolonak talaltam...
Udv'
Pali
Orion-fórum, 2005.02.08.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html