Köszönöm, Attila; sajnos a gazdasági élet szereplői sokszor nem hallgatnak a józan észre. Az Élet és Tudományban nemrég olvastam egy cikkben valamit, amit itt megemlíthetek.
Egy gondolatkísérletről volt szó, amelyben egy kis közösség házak építését tervezi egy ártéren, és a polgármesterre nehezedik a döntés súlya, hogy megnöveli-e a terület gátjait. Ha úgy dönt, hogy nem, a közösség valószínűleg letesz az építés tervéről. Ám ha mégsem teszik és felépítik a házakat, a polgármester várhatóan utólag mégis a gátépítés mellett fog dönteni, hiszen mégsem akarja veszélyben hagyni a település számos családjának ingatlanát és életét. A közösség a várhatóan megváltozó döntést beleveheti a terveibe, és így a legjobban teszi, ha mindenképpen belefognak a házépítésbe.
Gondolom, némi töprengés után bárki, aki a "józan paraszti ész" birtokában van, hasonló döntésre fog jutni. Az effajta sakkjátszma nem különösebben bonyolult, és mindenki volt már hasonló helyzetben, kisebb-nagyobb összegű kockázatot vállalva. Nincs is itt semmi probléma.
Hacsak az nem, amit a cikkben a gondolatkísérlet elemzésében olvashattam: "Az ilyen típusú racionális előretekintgetés a korábbi gazdasági modellekre egyáltalán nem volt jellemző. Mint ahogy az sem, hogy a magánszektor számításba vegye a döntéshozó várható lépéseit, s azokra előre reagáljon." (ÉT 2004/49., 1542. o.)
Vagyis az, amit én józan paraszti ésszel kikalkulálhatónak érzek, az a gazdasági modellek értői számára merész újdonságként hat. Nem tudom, hogy a fenti gondolatkísérlet alapjául szolgáló teljes elmélet mennyire bonyolult, mennyire átláthatatlan, szokatlan ötletekkel teli, de abból a dinamikus inkonzisztencia makroökonomikus modellezésének ismertetésére a cikk szakértő írója a fenti példát választotta. Nekem csak az a bajom, hogy az elméletet 2004-ben a Svéd Királyi Bank közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazta.
Vagyis a legkitűnőbb gazdasági szakemberek közül a két kitüntetett kutató volt az első, aki ezt az izgalmas, forradalmi hatású gondolkodásmódot először mutatta be a világnak. Hát ennyit a gazdasági élet és a józan ész szoros kapcsolatáról.
Amit pedig az internetes könyvtárakat illeti, újabb címet kínálok megtekintésre: http://www.fictionbook.ru/en/ . Itt nem magyar, hanem angol és orosz nyelven lehet könyvek szövegét letölteni. Van olyan eset, amikor egy magyarul ismert könyvnek az eredeti szövegét érdekes volna megnézni, ilyen esetekre lehet az ehhez hasonló címeket félretenni. Palit meg fogom kérni, hogy ide vonatkozó ismereteiből ajánljon nekünk valót; a fórumon remélhetőleg tájékoztathatlak benneteket az eredményről.
|
Orion-fórum, 2005.02.07.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html