Körülbelül egy hónapja mutattam meg azt a "klipet", amit az Orionból csináltam. Azóta kétszer is láttam már a Filmmúzeum reklámját a mozifilmhez, amelyben szintén egy klip látható, persze jóval rövidebb. Érdekes, mennyi hasonlóságot találtam a kettő között, pedig egyáltalán nem volt előttem semmi iránymutató a klip készítésekor. Véletlenül sem azt bizonyítja ez, hogy én milyen zseniális rendező-vágó vagyok, csak a sorozatból ezek szerint mások is az általam is kiválasztott idézeteket látták a legérdemesebbnek kedvcsinálóul felidézni, és ez megnyugtat.
Találkoztam egy érdekes honlappal, a Silent Library Project nevű magyar vállalkozáséval, amelynek a címe: http://slp.dwalin.ru/ . Magyar nyelven megjelent könyvek szövegét szkennelték be és tették utána kézi munkával olvashatóvá. Vagyis egy újabb elektronikus könyvtárra bukkantam, amelyben sok sci-fi könyv is megtalálható. Nem ez az egyetlen ilyen, persze, de ők is feljegyzésre méltóak, mert jó, ha egy könyvet keresve több helyen is körülnézhetünk. Az SLP általam - tapasztalatlan ember által - eddig máshol még nem látott lehetősége, hogy ha a szkennelés nehézkes munkáját elvégzi valaki, de a könyvet végigjavítgatni nincs kedve, akkor a nyers szöveg is letölthető, és a korrektúrát bárki más elvégezheti. Csak be kell jelenteni, és már másnap látható a jelzés, hogy azon már dolgozik valaki. Én is beszálltam, eddig egy menetre, még szívesen is csináltam. Jóleső vállalkozás az ilyen, nektek is ajánlom a figyelmetekbe.
Egyébként ezek az elektronikus könyvtárak újra meg újra eszembe juttatják, hogy manapság, amikor minden lyukon az folyik, hogy vegyél minél nagyobb és gyorsabb számítógépet, mert csak az korszerű, és csak az birkózik meg a modern követelményekkel, egy teljes regény szövege letölthető két-háromszáz kilobyte méretben. Vagyis egyetlen "korszerűtlen" floppy lemezen négy-öt könyv gond nélkül elhelyezhető, és telefonon néhány perc alatt letölthető olyan gépekkel is, amelyekkel ma már csak bontókban lehet találkozni. Azt olvastam, hogy vannak, akik rendszeresen a hordozható számítógépükre másolnak egy-két könyvet (mellékesen), és utazás, várakozás közben azon olvasgatják. Tudom, hogy egy számítógép nagyon drága holmi, de ha valakinek már van, az lám, nem feltétlenül kényszerül a könyvesboltokban két-háromezer forintért kínált könyvekből vásárolni, amely árból természetesen az előállítás, és nem a megírás költsége a nagyobb. A szerzői jogokkal járó bevételekért tűzzel-vassal küzdő különféle szervezetek észbe kaphatnának, és kikalkulálhatnák, mennyivel több pénzt szerezhetnének meg, ha a drágán előállított könyvek, zenék, filmek másolatához OLCSÓN hozzájuthatna a bűnözéstől alapjában véve tartózkodó hajlamú átlagpolgár, mint ha egyáltalán nem fizet érte semmit, csak lemásolja valahonnan. A választ persze én is tudom, én is ebben a világban élek.
Sci-fi kínálatot is tartalmazó, vagy egyéb okból figyelemreméltó internetes könyvtárak címét ti is megoszthatjátok a többiekkel.
|
Orion-fórum, 2005.02.05.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html