Udv'
Bar nincsen meg nekem a magyar DVD kiadas, mindenhol kovetkezetesen 4:3, vagyis teljes kepmeretet tuntetnek fel az internetes boltok. Szoval remelhetoleg igy is jelent/jelenik meg a film.
Egyebkent tok hulyeseg a 16:9 kepmeret eroltetese -- amit csak azert csinalnak, hogy jobban ra tudjak a vevokre sozni a "szelesvasznu" TV-keszulekeket (biztos mondottam volt, hogy mennyire utalom a fogyasztoi tarsadalmat :-) Vegre eljutottunk oda, hogy kezdtek a filmeket [itt legalabbis, az elmaradott Eszak-Amerikaban] teljes szepsegukben, szelesvasznuban kiadni, most meg a tetejebol nyirbalnak le a filmekbol. Pl. a remek 'Conquest of Space'-t is nemreg vettem meg DVD-n (mig korabban videon volt meg). A kep minosege sokkal jobb persze, de itt is rapakoltak fekete csikokat a kep tetejere es aljara. Amit birok, az a piaci megtevesztes; ugyanis ugy hirdetik ezeket a DVD-ket (pl. koncertfilmeket, amiket altalaban eleve TV-kamerakkal vettek fel), mintha valami jobb, javitott valtozat lenne (un. "szelesvasznu"-ban).
Ja, meg egy brillians film jelent meg magyar DVD-n: Tarkovszkij Solarisa. Mindeninek ajanlom... meg ha valaki el is alszik rajta, masnap meg kell ujra nezni, es akkora mar jobbnak fog tunni. Kivancsi lennek, milyen a magyar szinkron a DVD-n (bar ez csak DD2.0 az angol DD5.1-el szemben).
Az Orion DVD-kre nyugodtan rarakhattak volna magyar felirarot a nemet DD5.1-re (a magyar mono szinkron melle). A nemet DD5.1 ugyanis nagyon jo atmoszferat ad a filmnek (mig a filmvaltozatnal - mint altalaban mindent - elszurtak a hangot az alapos tulzasokkal). A magyar vertelen mono szinkronnal meg az a bajom, hogy - amit mas is megallapitott itt - sok zorej [pl. a legenyseg cipelloinek femes hangzasa a cso"-alagutakban nemely jeleneteknel] hianyzik. Pl. nem vagyok hive a dobhartya-repeszto robajoknak a filmekben, de a Hydra parancsnoki hidjanak siri csondben valo szetesese sem a leghatasosabb.
Pali
Orion-fórum, 2005.01.29.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html