Gromit, köszönöm a "nyelvleckét". A főcímből idézett engedély a Biztonsági Szolgálattól azt a máshol látott tréfát juttatta eszembe, amikor egy film végén, a mostanában gyakorlatilag kötelező klauzulát idézve kijelentették, hogy a film forgatása során egyetlen állatnak sem esett bántódása. Úgy rémlik, hogy az illető film egy rajzfilm volt, állatokkal. Hasonló fintor volt ez, mint a híres "Szakértő: ... az nem volt."
Az Orion végéről én is mondok még egy kis poént: a film készítési éveként 3003-at tüntették fel.
Azt minden gyerek megfigyelhette már, hogy a tavalyi naptár sosem jó az idei évre, valójában a naptárak huszonnyolc éves ciklusonként ismétlődnek pontosan. Az Orion-napra készülődve az egyik kis ötletem volt, hogy naptárat lehetne készíttetni a 3003-as évről, és azt terjeszteni a következő felirattal: "Ez a naptár a 2005-ös évben is használható volt." Ugyanis e két év naptára teljesen megegyezik, már ha a jelen naptárrendszert vetítjük ki a jövőbe is. Otthon bárki elkészítheti, még nem késő.
Még egy apróság. A Galaktika 178. számában van egy interjú Nemere Istvánnal, ennek a végéből idézek. "Az SF egész életemen végigkísért, most is írok tudományos-fantasztikus regényeket, csak volt egy, hogy úgy mondjam, gödör az elmúlt években, amikor a kiadók és a terjesztők is csak legyintettek az ilyen témájú könyvekre. Szerencsére mostanában megfordulni látszik a folyamat, mert két kiadó kimondottan azzal keresett meg, hogy írjak nekik SF-et." Szóval nem csak mi láttuk úgy, hogy nem megy a sci-fi kiadása mostanában. Persze ettől még nincs megmagyarázva nekem, hogy a horror, misztikum, fantasy miért kapta meg a sci-fi nevét, mint ahogy az sem, hogy míg a mozikban a sci-fi szemmel láthatólag előretört, miért legyintettek a kiadók a sci-fi könyvekre. De valami nincs vagy nem volt itt rendben, az biztos. Talán tényleg kifelé megyünk ebből a gödörből.
|
Orion-fórum, 2005.01.04.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html