Udv,

Jomagam osztoszok Hazibaratunk hozzaallasaban az Orion kapcsan.

Nekem mar borsodzott a hatam, ha csak a zenejet meghallottam [jobban mondva az elso hangok elott az oblos "tiz..."kilenc..." stb. hallatan.] Persze, hogy tudomanyosan egy agyrem az Orion [teszem azt, a kisbolygon legkor van, de megis csillagos az egbolt nappal, de azert esik az eso...] Nekem ez azonban olyan, mint a Mars Bradbury novellaiban: abszolut nem szamit, hogy ott is vidaman tenferegnek a hosok, mintha csak a jo oreg Foldon lennenek. A hulyites nem itt kezdodik, hanem ott, ami az Armageddonban vagy az Independence Dayben van.

Egyebkent az Oriont van miert becsulni "targyilagos" megkozelites eseten is: az otletek a tortenetben [pl. tenger alatti eles], a helyisegek/folyosok/helyszinek kaprazatos, semmi mas filmhez nem hasonlithato kialakitasa, stb.

Nagyon tudom azutan ertekelni, ha a jovot valoban jovoszeruen abrazoljak; ha ugyanis minden ertheto egy filmben, akkor biztos, hogy mint sci-fi, nem a legjobb. Ugy ertem, ha szaz evvel ezelott keszitettek volna egy filmet, ami 2004-ben jatszodott volna, ott nem lehettek volna olyan targyak/eszkozok, amik most korulvesznek minket - es ha valami csoda folytan megis lettek volna, akkor azok az akkori nezoknek csak ertelmetlen zagyvasagnak tuntek volna, aminek annyira nem ertettek volna a celjat, mint Szokratesz, aki barmennyire is bolcs volt, ertetlenul allt volna egy kep elott, ami egy villanyborotvat abrazol. Na, a lenyeg az, hogy ha megfigyeljuk, az Orion vilagaban pl. nincsenek irott betuk [legalabbis, en csak szamokat vettem eszre]. Ugyanakkor a kepernyot ertelmes szemmel bamulja Wamsler tabornok, pedig azon - nekunk, ezer evvel fejletlenebbeknek! - csak zagyvasagnak tuno csikok tunnek fel. Nekem ez [is] adja az Orion erosseget.

Szoval, az Orion nem csak egy olyan lany, aki azert kulonleges nekunk, mert belehabarodtunk, hanem meg raadasul szep is...

Pali

Orion-fórum, 2004.12.12.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html