Mihály, igazad van, a 4. részben a "professzor" hangja ugyanaz, mint a 6. részben Tourenne-é. Abban viszont nincs igazad, hogy az 5. részben dr. Heine (akinek a nevét csak a német szövegkönyvben olvastam) ugyanazé a színészé, mert dr. Heine hangja VALÓBAN Velenczei Istváné. Nem emlékeztem rá a sorozatból, de te nagyon jól rátaláltál. Ám ebben a dologban Gromitnak van igaza.
A régi szinkronról készült hangfelvételek sajnos nem teljesen azonos sebességűek, márpedig egy egészen kevés sebességbeli eltérés is érezhetően meg tudja változtatni a hangok magasságát. És ehhez még hozzá is kell vennünk, hogy az azon hallható, sokszor ma is ismert hangú színészek akkor jóval fiatalabbak voltak, és ez a hangjukon is gyakran sokat módosít. Ezért sem könnyű a régi felvételeken hallhatóak azonosítása.
Attilával napok óta azon ügyködünk, főleg édesanyáink csatasorba állításával, hogy megtaláljuk Tourenne magyar hangjához a színész nevét. Most, azt hiszem, sikerült. Hitem szerint Szakáts Miklós a keresett személy, aki a hatvanas évek legvégén disszidált, ezért eshetett ki az emlékeinkből. Rövid életrajza elolvasható a Magyar Életrajzi Lexikon szócikkében. Fénykép, az nincs. Pedig sokat segíthetne esetleges kétségeink eloszlatásában.
Szerintem megérdemel egy megjegyzést, hogy az IMDb ingyenes filmadatbázisában, amely minden bizonnyal Amerikában készült és készül ma is, Szakáts Miklósnak 28 filmszereplése van felsorolva, 1944-1969-ig. Mind magyar film. Velenczei Istvánnak, ha jól emlékszem, 54 szerepe található meg ugyanott. Fényképük, életrajzuk ugyan itt nincs, no de vajon mennyire izgalmasak ők az amerikai filmkedvelők számára, akik még a neveiket is csak nehezen betűznék ki? Nekem inkább az a csodálatos, hogy Szakáts Miklósról magyar honlapokon sem találtam sok érdemlegeset, még egy ici-pici fényképet sem, szinte csak azt a meglehetősen ápolatlan külsejű lexikonszócikket. Most mondhatnék sokmindent, de fölösleges. Bizony lehet, hogy csak én vagyok lemaradva, de ha ismeri valaki egy tisztességes internetes magyar filmadatbázis címét, azt kérem, szánjon meg vele.
|
Orion-fórum, 2004.12.09.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html