Végül is egyetértünk, tényleg!
Persze, hogy én a legkülönlegesebb filmekről beszéltem, amik mellé a rajongó mindenféle földi jót elvár és aminek örül.
És persze, hogy teljesen felesleges a Doktor Szöszi 2 DVD-re rátenni kommentárt, kimaradt jelenetet és rendezői vágást. Sőt, egyenesen azt gondolom, hogy a Doktor Szöszi 2-t teljesen felesleges kiadni - és főleg megvenni - DVD-n, függetlenül attól, hogy valakinek tetszik-e ez a film vagy sem. Ugyanis ilyen műalkotást doszt elég a moziban látni, majd tévében, netán műsoros videóról újranézni, ha tényleg bejött valakinek.
Nevezett opusznak én egyébként az első részét se láttam, meg egyetlen hasonlót sem, de egy barátommal a DVD-műfajról beszélgetve mindig ezt hozzuk elő negatív "etalonként": Doktor Szöszi 2. directors's cut, kommentárral, három extralemezzel. :)
Summa summárum: a lényeget tekintve annyira egy srófra jár az agyunk Palival és Gyulával, hogy inkább azon tudnánk vitatkozni, hogy én egy csomó (napjainkbeli) filmnek még az alapváltozatát se adnám ki DVD-n! Mert minek, felesleges, tényleg csak arra megy ki, hogy - szerintem elsősorban ajándék gyanánt - az emberek megvásárolják, amit esetleg előzőleg családilag kacagva, avagy fogvacogva megnéztek a moziban. Na, ja, de hát a piaci kapitalizmus erről szól. Azt adják el, amit megvesznek.
És, persze, változatlanul tartom, hogy amiért rajong az ember, arról minél többet akar tudni, még "rosszat" is, bármit, és semmi sem ronthatja el az örömét, sőt. A bakiparádékkal is ez a helyzet.
Attól, amit Gyula írt, hogy már-már direkt csinálnak egy filmforgatáson ilyesmit, magam is undorodom.
Ellenben az Egy bogár élete végén az a kis plussz isteni! Imádom! Zseniális! Na, efféle dolgokra kell gondolni, amikor az ember a DVD által kínált, lehetővé tett, gyakorlattá vált filmes "plusz"-okról beszél dicsérőleg.
És igen, a hangformátumok terén tapasztalt versenyfutás megintcsak túlzás: nyilván házi használatra abszolút elég - sőt, a legtöbb embernek bőven sok is - a hatcsatornás hang. De a technológiát fejlesztők kezét nem lehet, és nem is volna értelme megkötni - ha pedig születik új, jobb, finomabb eljárás, ki tilthatná meg, hogy mindnyájunk számára elérhetővé és élvezhetővé tegyék. Az én gondom, hogy ne vegyek meg "8.1"-es filmet, amit nem tud lejátszani a lejátszónk, illetve ne vásároljak azért drágán "8.1"-es készüléket, hogy mégiscsak le tudjam játszani - hacsak nem vagyok audiofil, akinek megéri.
Üdv, és hajrá, DVD :)
Attila
Orion-fórum, 2004.11.29.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html