Attila:

Aludvan egyet a temara, azt hiszem, Neked annyira igazad van, mint nekunk. Ugy ertem, egy kicsit santit az, mit irtam - a konyvben en is szivesen elolvasom az eloszot, es a festokrol is szivesen olvas az ember. Szoval, azzal, hogy Te orulsz az extraknak, nincs semmi baj. En csak nem tartom olyan fontosnak - MOST mar... De en is szerettem oket akkor, amikor az elso DVD-imet vettem. Azota inkabb megcsomorlottem ezektol - meg azutan teljesen nyilvanvalova valt, hogy csak a zsebembol akarjak a penzt kihuzni. (Pl. a kapzsisag egyertelmu valik, amikor egy vadonat ujonnan keszult filmnel a "rendes" kiadas utan mar rutinosan adjak is ki a "rendezoi vagas"-t. Nyilvanvalo, hogy mar eleve felretesznek egy-ket jelenetet az elso DVD kiadas idejen, hogy egy ev mulva, ezeket visszapakolva, ujra meg lehessen fejni a vevot egy "bovitett kiadas"-sal.)

Szoval az eltelt idoben alaposan megundorodtam ettol a kapzsisagra nevelo fogyasztoi tarsadalomtol. Ezert is vagyok ellene most mar ezeknek a cicomazott - de tulnyomoreszt felesleges - kiadasoknak. (Pl., az egyik felesegem kedvence ... akarom mondani: a felesegem egyik kedvence az "Elfujta a szel". Na most, egy par eve kiadtak "remastered" DVD-n, ugy hogy 1 millio dolcsit invesztaltak bele a felujitasba. A DVD kiadas tokeletesen jo volt. Most azonban megint kiadtak egy "meg jobban remastered" kiadasat. Ez mar azonban pofatlansag.

Ugyszinten, a Dolby Surround utan jott a Dolby Digital 5.1 hang ..., majd a DD 6.1 hang..., majd a 7.1 hang ... majd a 8.1 hang --- (+ a video utan jott a Lezerlemez, majd VideoCD, majd a SuperVideoCD, majd az MPEG4, majd a DivX [es annak kismillio valtozata], meg a keresztannyuk terde kalacsa...) -, hulyeseg! Az emberiseg jo resze azert van fizetve, hogy ilyeneket talaljon ki, mikozben a Fold megy tonkre, ehinseg, jarvanyok, haboruk pusztitanak ... valamint az emberisegnek, mint olyannak, nincsen semmi celja, - nekem ez egy tiszta orultekhaza...

Na, mindegy... Azzal egyetertek, hogy a filmet tobbszor kell megnezni ahhoz, hogy igazan ertekeljuk (en pl. a Pink Floyd 'Echoes' cimu szamat legalabb 300-szor mar hallottam - fejhallgatoval, csukott szemmel -, megis minden egyes alkalommal uj reszleteket fedezek fel. Ugyanez vonatkozik egy jo filmre vagy konyvre is.)

Szoval, lezarva az extrakrol szolo eszmefuttatasomat: Ez olyan, amit a Nagy Bando Andras mondott arrol a ket peres fickorol, akik a biro ele jarultak panaszukkal. Meghallgatvan az egyiket, a biro kijelenti: "Igaza van!" Amikor a masiktol is meghallgatja az o", teljesen kulonbozo eloadasat, arra is azt mondja a biro: "Igaza van!" Erre a jegyzo megszolal: "De biro ur kerem, az nem lehet, hogy mindket felnek igaza legyen." "Maganak is igaza van!" - feleli a biro.

Pali

Orion-fórum, 2004.11.27.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html