Udv'
Eloszor is a Sziriusz kapitany (ami engem is erdekel, szoval remelem, osztozunk ;-). Egy par eve lattam az Interneten, hogy a Szegedi Fantasztikus tabor [ami tenyleg fantasztikus lehet - komolyan] azzal csalogatta hiveket, hogy leadja a Mikrobi es Sziriusz kapitany radiojatekokat. Igy tehat nekik a sorozat megvan [valoszinuleg] hangkazettan. Megtalaltam az internetes honlapjukat: http://szefantor.freeweb.hu/ Toluk talan kaphatsz masolatot. (En magam is gondoltam, hogy megkeresem oket ugyanebben az ugyben. Nekem itt a feltett kincsem az az ot resz Mikrobi, amit a radio leadott egy-ket eve. Sajnos, nem tudom miert, abbahagytak.)
Mas: Igerem, nem bonyolodok bele [jobban], de a sztereotipiak/propagandak kulonfelek... Pl. annak idejen Magyarorszagon kotelessegszeruen utaltam a Szovjetunio ujsagot. Most ennek egy peldanyat meg szeretnem venni, amiben Ivan Jefremov egy mashol nem lekozolt novellaja van benne. Kiderult, hogy az USA-ban is kiadtak ezt a folyoiratot angolul, Soviet Life cimmel (ugy nez ki, ezt konyebben meg fogom kapni). Na, az is kiderult, hogy ezt egy csere-egyezmeny kereteben adtak ki Amerikaban, mivel a SzU-ban is megjelenthetett egy amerikai ujsag. Kizarasos alapon az 'USA'-ra gondolok, aminek a magyar valtozatat en is mindig felve - de nagy boldogsaggal - hoztam ki az amerikai nagykovetsegrol annak idejen. Na, itt a Soviet Life-ot [a la Szovjetunio] ugy aruljak, mint "propaganda" ujsagot, mivel "idealizalt modon" abrazolta a szovjet eletet, embereket, stb. Lehet. Viszont, most dereng, hogy az USA [magazinban] csa'bos festmenyek es irasok voltak arrol, hogy a boldog indianok milyen jolesoen lettek az jolelku es jambor angol/amerikaiak altal az igaz hit utjara teritve - mikozben a valosag az volt, hogy az angol/amerikaiak kegyetlenul lemeszaroltak az indianokat. Ugyszinten nem emlekszem egy fotora sem, ahol utcan koldulo, hajlektalan pofa - netan egy fekete egy New York-i gettoban - lett volna lefotozva. Kabitoszer? bunozes? szeneromuvek fustje - hat azok meg mik? kerdezte a sok gyonyoruen csillogo lapocska az elbuvoloen szep emberek es patyolat-tiszta varosok kepeivel telerakott megkapo folyoiratocskaban.
Regi motoros leven csak annyit mondhatok Karinthy szavaival, hogy: "minden maskep van"...
Pali
Orion-fórum, 2004.11.25.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html