Ma nagyon úri dolgom volt, mert meghívást kaptam a film sajtóvetítésére. Ez csak azért érdekes, mert mostantól már nem titok előttem, hogy a film hogy sikerült, és azt mondhatom, hogy nem is sikerült rosszul. Egyelőre nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, mert senkit nem akarok befolyásolni, amíg a filmet meg nem nézi. Azt javaslom ugyanis, hogy menjetek el, és nézzétek meg, nem fogtok rosszul járni. Azt nem állítom, hogy van olyan jó, mint ha az egész sorozatot megnézhetjük, de a sorozat moziba úgysem kerülhetne, helyette megnézhetjük ezt a rövidebb változatot. És legalább a film látványát érdemes volt moziban megnéznem, nagy képméretben, mindenféle kis mütyüröket, feliratokat, ezt-azt fedeztem fel, amiket a tévéképen (pláne VHS-ben) nem láttam eddig. Nekem ez érdekes volt, én szeretem a részleteket nézegetni. A film egyébként, annak ellenére, hogy a felvétel eredetileg tévéképernyőre lett tervezve, kibírta a nagyítást, szerencsére még filmre készült, nem videóra vagy más korlátozott felbontású eszközre. Kérdeztem egy lányt, aki itt látott először Oriont, hogy a film története egy beavatatlannak mennyire állt össze, ő azt mondta, hogy szerinte nem volt vele semmi baj.

Az első, a második és a hetedik epizód anyagait használták fel, főleg a mozgalmasabb részleteket. A film fekete-fehér, szélesvásznú, térhatású hanggal. A fekete-fehérségért én hálás vagyok, mert nekem most nehéz elképzelni, hogy milyen érzés lenne a harminc éven át látott képek színeivel találkozni. (Igaz, néhány régi fekete-fehér film kiszínezett változatáról már megállapíthattam, hogy bele lehet feledkezni, ma már nem azt a primitív technikát látjuk, mint a kiszínezés első kísérleteinél.) A szélesvásznúvá alakítás a felső és alsó szél levágásával született, ami barbárság, továbbra sem mondhatok mást, de elismerem, hogy a mozivásznon a 4:3-as kép nem nézne ki jól, és alig emlékszem olyan képre, amelynél feltűnt volna a hiány. Ha nem tudnám, nem igazán jöhetnék rá, hogy az operatőr hajdanán nem így tervezte a beállításokat. A hang pedig jó lett, sok kis effekttel, szirénával, búgással, prüttyögéssel, ahogy az manapság szokásos; de nem lőttek túl a célon, mértéket tudtak tartani. A többit megbeszélhetjük később. A film-oldalamon egyébként sokat változtattam, aki akarja, ott is elolvashatja a formálisabb beszámolómat. Egy megjegyzés: Pali, emlékszem, hogy bíráltad, amiért az Orion fel- és leszállását felgyorsították. Igazad volt, de nekem az a benyomásom, hogy mivel csak a második vagy harmadik esetet gyorsították fel, ők is poénra vették már a dolgot, csak jelezni akarták már a végén, hogy itt jön a felszállás, itt meg a hazatérés. Egyébként is néha elég játékos hangulatúnak érződött nekem a vágás, vagy néha a kissé bolondos híradós kommentár.

Most az Orion-napról. (A film-oldalon arról is olvashattok.) A MOM Park mozitermeinek közös előterében lesz, lesz zene, tánc, rulett, társasjáték. Egy dolog nem lesz, sajnos: McLane és Tamara. Úgy volt, hogy eljönnek, de most úgy áll a dolog, hogy mégsem jönnek, vagy legalábbis nincs megbeszélve. Kár, én nagyon vártam őket. Én mindenképpen ott leszek, kérték tőlem azt a kis előadás-félét a szupernova-zűrzavarról és hasonló bakikról a sorozatban. Szóval aki ráér, el tud jönni, az talán jól teszi, ha eljön, úgysem számíthatunk sok hasonló összejövetelre, eseményre a jövőben az Orion kapcsán. Lehet kicsit nézelődni, társalogni, a büfékben elvitatkozgatni, ismerősöket szerezni. Az inkognitót feladni nem kötelező, utólag a hozzászólások alapján érdekes találgatások alakulhatnak ki a megjelentek személyéről.

Orion-fórum, 2004.11.16.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html