Pali! Mint átlagos, harmincas magyarországi SF- és filmrajongó, talán tekinthetem magam reprezentatív mintának. Ily módon ha leírom, a listádból én mit láttam-láthattam az elmúlt húszegynéhány évben, abból kábé a reális kép rajzolódik ki. Szerintem. De legalábbis tovább lehet lépni belőle. Lássuk, ugyanarról beszélünk-e! LÁTTAM (vagy legalábbis láthattam volna): Metropolis (nemet, nemafilm, Fritz Lang rendezte, 1926 - merfoldko, a futurisztikus varos-kepek ihlettek pl. a Blade Runner-t is. ) War of the Worlds (amerikai, Pal Gyorgy, 1953 - klasszikus marslako-invazios film H.G. Wells muve nyoman) The Time Machine (amerika, Pal Gyorgy, 1960 - a legjobb idogepes film) A keteltu ember (szovjet, Beljajev muvebol, 1962 - elvezetes, kalandos, romantikus sci-fi) Az Orion urhajo fantasztikus kalandjai ;-) * 451 Fahrenheit (francia, Truffaut, 1966 - a legjobb Bradbury adaptacio) 2001, Urodusszeia (angol-amerikai, Kubrick, 1968 - nem kell bemutatni :-) A majmok bolygoja (amerikai, 1968) Solaris (szovjet, Tarkovszkij, 1972 - a legszebb es legintelligensebb sci-fi film) Logan's Run (amerikai, 1976 - a legfuturisztikusabb {varos a kupola alatt} sci-fi) Pirx pilota targyalasa [Robotokkal a Szaturnusz korul] (szovjet-lengyel, S. Lem muvebol, 1979) Kin-dza-dza (szovjet, Danyiela,1986 - ertelmes, groteszk sci-fi) Mission to Mars (amerikai, 2000 - a legjobban alabecsult, klasszikus hagyomanyokra epult sci-fi) A többiről én nem tudok közelebbit. És Ti? Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.11.02. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html