Nem tudom, beszélgetőtársaim közül ki veszi meg és ki nem az új Galaktikát. Én nem tudtam megállni. Már csak azért is, mert úgy van számozva, hogy a korábbi sorozathoz - ami nekem már majdnem teljes, évek verejtékes gyűjtőmunkájával! - illeszkedjen. Gondoltam, kipróbálom, és ha nem siralmasan rossz, akkor veszem. Hát, vásárolni fogom. Egyrészt elég jó, pláne ahhoz képest, amilyen kiadványt manapság várhat az ember. Van benne Robert Sheckley - igaz, az 1-es Galaktikában megjelent egyik novellája megismételve -, tisztelgés az előd előtt, Göncz Árpád köszöntője és fordítása, Asimov-esszé és -novella. Ráadásul egy rendkívül értékes írás az általam a legnagyobb klasszikusok sorában tisztelt, de közülük legkevésbé szeretett Clarke-tól (úgy értem, Asimovtól, Bradburytől, Dicktől, stb. mind van előbbrevaló olvasmányélményem, mint Clarke-tól. De ez a sztorija... nagyon fajsúlyos.) Nem is gondoltam, hogy manapság sci-fi címszó alatt ilyen nagyívű történet megjelenhet. Ajánlom, aki tudja, nézze meg. Amiért még utalok a friss kiadványra, az az, hogy Isaac apó egy olyan gondolatmenete is helyet kapott benne, ami épp az SF műfaj kérdését, feladatát és hatását vizsgálja (1981-es keltezésű). Van benne egy olyan felvetés, ami szerintem a mi fórumunk eszme- cseréjét is előrelendíthetné. Ha van rá igényetek (azaz nektek nem került a kezetekbe), szívesen begépelem egy következő hozzászólásomban. És akkor beszélhetünk róla. Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.11.02. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html