Pali! Én nagy élvezettel olvasom a beszámolóidat az Általad látott, ám általunk itthon kábé sose látható filmekről. Milyen iróniája a sorsnak, hogy ezek "keleti" gyártmányú alkotások és előlünk vannak mégis elzárva… Nem sok esélyt látok rá, hogy valamelyikkel is szembekerüljek a közeljövőben. Angol vagy német nyelvterületen hiába hozzáférhetőek: egyik nyelvet sem bírom. (Plusz külföldről DVD-ket rendelni - számomra megfizethetet- lenül drága mulatság volna.) És akkor következzék egy ellenpélda. A Meteorvadászokat volt szerencsém látni pár éve Miskolcon, itteni (alkalmi, egyszeri) sci-fi filmklub sorozat keretében. Olyasmik voltak még benne, mint a Solaris, a Robotokkal a Szaturnusz körül, a magyar Az idő ablakai. És az NDK-s film. Utóbbi kettőről sajnos azt kell mondanom, siralmasak voltak. Csupa régivágású, idült sci-fi rajongóból állt a közönség, hál'istennek régi sci-fi klubos barátokkal is ott találkoztam tíz év után váratlanul, de mindnyájan csak sírva kacagni tudtunk a magyar és a német film alacsony, a Pirx pilóta kalandjai színvonalát nem sokkal felülmúló nívóján. Pontosabban: ott és akkor, e moziból kijövet gúnyo- lódtunk, mert jól esett - de ettől függetlenül nevezett filmeket én magam is sci-fi klasszikusokként tartom számon. Ha adnák bármelyiket a tévében, videóra venném, hogy meglegyen. A maguk keretei között fontos alkotások. Már csak azért is, mert egy kor és egy kultúra tudományos-fantasztikus felfogását tükrözik. Épp annyira tekintek rájuk tisztelettel, mint a Supermanre. Direkt módon nem tetszenek - sőt -, de respektálom őket. Mindenesetre a Meteorvadászok, hadd mondjam ki még egyszer, igencsak sok sebből vérző történet és film. Biztos vagyok benne, hogy a többi, amiket említettél, sokkal jobbak és maradandóbbak. De jó volna egyiket-másikat látni még az életben! Üdv, Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.10.25. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html