Udv' Hazigazdankkal sajnos nem tudok vitaba szallni :-) Egyebkent, a listazast/szavazast jonak tartom (bar jomagam jobbara csak az u"ros filmekkel tudnek benevezni). Mihaly: koszonom a cimet es a hirt! (marmint a Solaris magyar DVD-kiadasarol - ha rakerul valami meg a korongra, akkor megveszem (bar kozel egy tucat kiadasban mar megvan a film - DVD-ken, Laser lemezen, MPEG4-en, VideoCD-n, meg mindefele videon :) Meg egyszer, csak ajanlani tudom a filmet. Ja, egy kis Orion: lattam a magyar DVD kiadas boritojat a Neten, ami lenyegeben a mozifilm plakatja/DVD-boritoja - szoval kivancsi vagyok, mivel adjak majd a ki a mozifilmet magat DVD-n... Sajnos, magyar felirat nem lesz a DVD-n, pedig azzal az eredeti DD5.1-es hangot lehetett volna elvezni [ami nagyon jol sikerult - ellentetben a mozifilm hangjaval]. Attila: 'A nema csillag' [ami Lem 'Asztronautak' c. - az egyik Metagalaktikaban is megjelent - irasabol keszult, lehet DVD-n kapni a nemeteknel (sajnos, csak nemetul). {Elirtam korabban: ez DDR-es--lengyel {es nem szovjet-lengyel} produkcio. Itt van az Amazon.de honlapjan. Innen el lehet jutni a masik DDR-es {+szovjet, bolgar} u"reposzhoz, az 'Eolomea'-hoz - es onnan pedig a harmadik DDR sci-fi-hez, a 'Csillagok poraban'-hoz (ez a leggyengebb - 'A nema csillag a legjobb'}: http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B00004XPRG/qid=1098333623/sr=1-4/ref=sr_1_10_4/028-8204401-6900565 Sajnos a negyedik filmet, a kelet-nemet--lengyel 'Jelek - egy u"rkaland'-ot nem adtak ki. (Ez 'Meterovadaszok' cimen ment a mozikban {a konyvet is kiadtak ezen cim alatt}. Az 'Eolomea' pedig mint 'Eltunt nyolc u"rhajo' volt lathato hajdanan.) Nem hibatlanok ezek a filmek (pl. a 'Jelek..'-et egyertelmuen '2001' inspiralta - bar a vilaguros reszek egy szinten vannak nemely jelenetekkel a Kubrick-fele filmben), de pl. 'A nema csillag' az elso 5 legjobb u"ros film kozott van szerintem. A venuszi jelenetek szuperek (es meg mondanivaloja is van a filmnek: "ovatosan azzal az atombombaval..."). Nekem az ilyen alkotasok a legelvezetesebbek; ezek kepviselik a filmben azt a szinvonalat, amit az irodalomban a Galaktikakban megjelent irasok. Ezeken kivul a szovjetek meg csinaltak egy jopar szuper filmet a 60-as evekben: 'Az eg hivasa', 'A viharok bolygoja', 'Egy alom fele' [ez utobbi van olyan latvanyos, mint a '2001']. Szoval az ilyen filmek csak kevesbe ismertek - pedig ezek az igazi tudomanyos- fantasztikus filmek, ahol a gyanu arnyeka sem merul fel, hogy csak sci-finek alcazott akciofilmet vagy fantasy-t latunk... Pali ******************************************* Orion-fórum, 2004.10.21. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html