Üdv! Attila, Palinak igaza volt, a vita érdekes dolog, ezért vitát kavarni helyes cselekedet. Most már bevallhatom, haboztam, hogy a vita alapját képező írást feltegyem-e, de láthatjuk, hogy jól döntöttem. K-bel jól fogta meg a problémát, hiába értünk mi már mást a sci-fi fogalmán, Attila mégis joggal nevezte a Superman-történeteket klasszikus sci-finek. Hát akkor most mindenkinek igaza van, vagy éppen senkinek. De én is azok közé tartozom, akik nem becsülik vagy nem szeretik az ilyen történeteket, különösen ha mások ennek ellenére sci-finek tartják. És sokan tartják annak még mindig. Ez a nem megalapozatlan nézet- különbség véleményem szerint az egyik okozója, fenntartója az örökös vitának, hogy hol van a sci-fi és a fantasy határa, kell-e határt húzni köztük, a szuperhősök és szuper- lények sorának folytatásaként ide vehető-e a természetfeletti jelenségekről, mesebeli szörnyekről, egyéb istencsudájáról szóló történetek csoportja. Itt már jártunk egyszer- kétszer, és nem jutottunk messzire. Kingpin, a megjegyzésed, amely szerint "innen [a Superman-féle történetektől] léptem tovább az igazi sci-fi felé", szerintem elég nyíltan kifejezte, hogy a Superman szerinted sem igazi sci-fi. Azt hiszem, ez a jó leírás: sci-fi, de nem az igazi. Pali tett olyan megjegyzést, hogy manapság a "sci-fi thriller" fedőnéven tömeggyártott filmek divatja él. Igen, én is elcsodálkoztam már párszor, hogy mennyire népszerű lett a filmkészítők körében a sci-fibe illő körítés felhasználása mindenféle más témák és ötletek filmre viteléhez. A sci-fis motívumok népszerűek lettek a nézők-olvasók- fogyasztók között, úgy tűnik, és ezért ha egy (film)író kiagyal valami akciós, ijesztgetős, szexes, romantikus vagy mesetörténetet, sokszor, meglepően sokszor kelendőnek érezheti, ha az akár már teljesen kész sztorit a jövőbe, idegen bolygóra, űrhajóra telepíti. Aztán ha egy piff-puff film elejére kiírják, hogy például 2008-ban járunk, akkor a filmet már mindenki sci-fiként fogja emlegetni. Holott a történetben talán még kísérlet sem történik arra, hogy a jövőbeli időpont vagy helyszín különle- gességét, nemlétezőségét érdemlegesen hasznosítsák vagy kiértékeljék. Ez sajnos azzal is járt, hogy a sci-fi elkeveredett a kommersszel, sokak szemében azonosult is vele. Például a fővárost uraló Libri könyvesbolt-hálózat több üzletében is megfigyeltem, hogy a sci-fit a krimi műfajcsoportban kell keresnem, ami elég sok mindent elárul. Tévéújságban számtalanszor figyeltem már meg, hogy egy filmet, ha nem háborús film, akciófilm vagy dráma, hanem csak egy film, erről-arról, néha egy poénnal, akkor nyomban a "vígjáték" címkét akasztják rá. A nép a vígjátékot keresi, hát megkapja. Ha csak fél óra múlva jön rá, hogy itt kevés vigyorognivalója lesz, talán akkor is megnézte már az első reklámblokkot, a többi már nem számít. Sajnos a sci-fi is hasonló csalinév lett mára, ezért jól oda kell figyelnünk, milyen filmet tüntetünk ki a figyelmünkkel. Mihály, a filmlistám, amiről említést tettél, nem a sci-fi filmek felsorolása az én válogatásomban, hanem csak egy felsorolás fantasztikus filmekről, amelyek megvannak vagy megvoltak. A 3-as számú űrbázis nem tetszett igazán, ezért nincs is meg, nekem ez is inkább esik a sci-fi eszközeivel operáló thrillerek közé. Nem rossz az ötlet, sem a szereplők, de nem volt kedvem újra megnézni. Ha egyszer megint láthatom, talán mégis megnézem. Mellesleg egy kicsit ez a film is azok közé tartozik, amelyeket azért nem szeretek, mert a szereplők csak azért kerülnek bajba, mert a bajt megcsinálják maguknak. (Engem ne akarjanak idegesíteni, van más bajom is elég.) Mivel gyakran beszélünk itt filmekről, hozzáfoghatunk, hogy összeállítsuk magunknak, közösen a sci-fi filmek jegyzékét, és a végén akár szavazatokat is gyűjthetünk a filmek ismertségéről és kedveltségéről.  ******************************************* Orion-fórum, 2004.10.20. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html