Mihály! Az általad valaha látott Pirx-mozifilm a Robotokkal a Szaturnusz körül, lengyel készítésű és idestova két évtizede ment a tévében (azóta sci-fi filmklubok programjában tűnhet fel). Nagyon jó film. Bár mai szemmel bizonyos pontokon kissé gyermeteg. De a Lem-sztori(k) lényegét a magyar tévésorozatnál sokkal jobban adja vissza. Pali! Köszi a meglátásaidat (és ezt nem hízelgésből mondom :) A legutóbbi leveledben felsoroltakat gyakorlatilag egyiket sem láttam. Igaz, baráti beszélgetésekben és egyéb fórumokon sem szokott felmerülni, hogy láttam-e a Néma csillagot, tehát társadalmilag nem káros a hiánya. Más kérdés, hogy engem nagyon érdekelne mind, szívesen megnézném, ha tehetném. De a Superman más kategória: azt látnom kellett, mert beszédtéma. Akkor is, ha rám nem nagyon hatnak az efféle képregényes hőssztorik. (Egyetlen más ilyen hollywoodi filmet sem néztem meg.) Szóval vannak érdeklődésbeli fehér foltok, és vannak (tág értelemben) műveltségi fehér foltok. Utóbbiak ellen könnyebb küzdeni. Megint Mihály! A 3-as számú űrbázis (aminek speciel a magyar címe szerintem még jobb is, mint az eredeti Saturn 3) egy igen jó film. Minden kétség nélkül klasszikus sci-finek minősítem - váltsam ki bár beszélgetőpartnereim valamelyikének haragját! :) Harvey Keitel nevét már akkor megjegyeztem belőle, amikor tízegynéhány éves koromban először láttam. Örülök, hogy jópár éve megvan videón. Szerintem az a jelenet, amikor a robotkar premier plánban Farrah Fawcett szeméhez közelít, tudományos-fantasztikus filmtörténeti pillanat. Kicsit talán az Ádám teremtése-freskót idézi. K-bel! Szerintem teljesen igazad van. Lefogadom, hogy egy igazi, vérbeli sci-fi rajongó 1947-ben San Franciscóban a legigazibb tud-fant. irodalom képviselőjeként gondolt a heti Superman-képregényre. Kingpin! Hogy a sci-fi mese?! Végül is az. Nagyjából, mint a (fikciós) irodalom minden alkotása. De hogy állításod mennyire "erős" állítás, végül is erről a jelen fórumon folyó beszélgetés... Üdv, Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.10.19. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html