Kedves Attila! Lehet, hogy nagykepunek fog hangzani, amit alabb irni fogok, de komolyan mondom, nem annak szanom (es nagykepu sem vagyok). Ha csak a TV-bol vagy az altalanos [magyar] video/DVD-valasztekbol akarod a "feher foltokat" letakarni, az sohasem fog menni. Hidd el, latatlanban mondom, tobb nalad a "feher folt", mint nem - es ezt onnan tudom, hogy en is igy voltam ezzel 11 evvel ezelott Magyarorszagon (es az biztos, hogy te nagyon ertelmes, intelligens, es nyitott ember vagy - es ezt nem hizelgesbol mondom :-) Rengetek igazi sci-fi film szuletett, amirol ott meg nem is hallottam. Itt evek alatt, kinkeserevsen gyujtottem ezeket ossze - nemelyiket Oroszorszagbol, a masikat Nemetorszagbol, a harmadikat Japanbol, a negyediket az USA-bol stb., stb., altalaban cserekereskedeklem kereteben. En is azt tuztem ki, hogy ne legyenek "feher foltok" - es 95%-ban [legalabbis az u"ro:s filmek teren] ezt el is ertem. Nem a 'Superman'-nel kezdodik a klasszikus sci-fi, hanem pl. a szovjet 'Viharok bolygoja'-val, a szovjet-lengyel [Stanislav Lem muve alapjan keszult] 'Nema csillag'- gal, a csehszlovak [szinten Lem ihlette] 'Ikaria XB1'-egyel, vagy akar az amerikai 'Az u"r meghoditasa'-val. Az, hogy a 'Superman'-t megtalalod minden sci-fi enciklopediaban [mig az utobbiakra nagy-nagy ritkan bukkanhatsz ra - ha egyaltalan megtalalod ezeket], az nem jelent az egvilagon semmit. Ugyanis, ha egy ilyen jellegu - foleg nyugati pofa altal irt - konyv nem nehezebb, mint 5 kilo, akkor Lem-en kivul egy kelet-europai szerzot - es a Solaris-on kivul egy szovjet filmet - sem talalsz benne. Mit mondjak: a valasztek fele hianyzik... (mas szoval: egy terkepnek csak a fele van a kezedbe, ami alapjan be akarod cserkeszni a feher foltkent virito, ismeretlen teruleteket...) Szia, Pali ******************************************* Orion-fórum, 2004.10.18. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html