Elnézést, hogy akaratlanul vitát kavartam. Én pár napja nem a Superman-figuráról és megjelenési formáiról, pláne nem műfaji besorolásukról és értékelésükről akartam írni - hanem egy színész haláláról. Sokaknak szomorúságot jelentett a gyászhír, ebben biztos vagyok. Egyrészt mert tényleg jó színész volt, bár erről kevesen bizonyosodhattak meg. Ám kétségkívül rengetegen ismerték, és elsősorban Supermanként. A figura teljes egészében személyéhez kötődött, ez mindenképp neki magának is köszönhető. Az 1978-as Superman "klasszikus": régi, sokak által ismert és nagy hatással bíró alkotás. Kicsit tudományos, eléggé fantasztikus - persze, hogy sci-fi. Én nem kedvelem, legalábbis közvetlen módon nem: képregényt nem olvastam, filmen is csak az első részt láttam, pár éve egyszer, de már kimondottan azzal a szemmel, hogy egy "klasszikust" megismerjek. Ne legyen fehér folt az ezirányú műveltségemben. Ahogy az ember felnőtt fejjel elolvassa, mondjuk, a Pinokkiót vagy az Alice Csodaországbant, ha történetesen gyerekkorában kimaradt (velem ez történt). De ismétlem: engem Reeve tragikus sorsa indított a bejegyzés megírására. Ő mint színész és mint "ikon", akárcsak maga a Superman-filmfeldolgozás, biztos, hogy a világ összes sci-fi filmográfiájában benne van és benne lesz a következő évtizedekben mindig. Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.10.18. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html