Kedves Kingpin, Mihalynak irott levelemben mar emlitettem, miert nem tartom a Superman-t [es hasonlokat] sci-finek. Mindenesetre tevedes (alaptalan feltetelezes, jobban mondva :-), hogy azert nem tartom az ilyen filmeket sci-finek, mert nem szeretem oket. Nagyon sok filmet sci-finek tartok, amiket ugyanakkor szivbol utalok [pl. Independence Day, Armageddon, Total Recall]. Nem ez a vizvalaszto. Ugy erzem, a tudomanyos-fantasztikus mufajt sertjuk meg, ha nem ugy kategorizalunk, hogy mi tartozik bele ebbe a korbe, hanem ugy, hogy, mindent ide veszunk, ami NEM tartozik bele mas korokbe. Igy a sci-fit egy oriasi szemettarolova alacsonyitjuk le. (Mas szoval, szerintem nem a kulsosegekbeli hasonlosagokat kellene figyelembe venni, hanem a belso tartalmat. A savanyu kaposzta az savanyu kaposzta, a levego pedig levego - es ezek nem lesznek egyenloek akkor sem, ha mindketto egy-egy, a megszolalasig hasonlo - es "savanyu kaposzta" cimkekkel ellatott - hordoban van... Ha mar ilyen kajara utalo peldat vettem, akkor hozzatennem, hogy en valami szellemi taplalekot is varok az igazi sci-fitol - persze, a szorakoztatas mellett... Azt, hogy a jo meset nem utasitom el, pedig jol mutatja, hogy abszolut kedvenceim a Kisvakond, Lolka es Bolka, Hupikek Torpikek, 'No megalj csak!' :-) A tudomanyos-fantasztikus nekem ez erzo, gondolkodo, a jovoert aggodo EMBER [aki pl. egy iro vagy rendezo szemelyeben jelenik meg] elmelkedese, ketkedese, figyelmeztetese, utmutatasa, bizakodasa. (Pl. Bulicsov muvebol keszult a 'Rogos ut vezet a csillagokhoz' cimu szovjet film [ahol egy harmonikus, tiszta tarsadalom menti meg a pusztulastol a kornyezetszennyezodesuk aldozataikent vergodo idegen bolygolakokat] jo peldaja annak, hogy milyen az igazi sci-fi.) Ha ehelyett csak uresen kongo hulyitest kapok, azt elutasitom, ennyi az egesz... Szia, Pali ******************************************* Orion-fórum, 2004.10.17. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html