Udv' A Tarkovszkij-filmek megjelentetese DVD-n Magyarorszagon oriasi hir. (Hatvan - joreszt [teljesen?] amerikai - tudost kertek meg, hogy rangsoroljak a kedvenc filmjeiket. A Solaris kb. a hatodik volt.) Nekem a Solaris a kedvencem - alapmu, es a legkivalobb peldaja a humanus fantasztikus filmeknek. Nagy szam lenne, ha a MOKEP a teljes valtozatot adna ki [nem tunik valoszinunek, es megkerni erre oket is kesonek tunik]. Par eve itt [Eszak-Amerikaban] a Criterion is kiadta a filmet DVD-n, es az idiotaknak a kezukben volt a vagatlan film, es ezt ok megis ezt megkurtitottak es ugy adtak ki. Tarkovszkij ugyanis egy hosszabb filmet keszitett, amit o - balga modon - rogton meg is vagott. Ezek a kivagott reszek ugyan kulon rajta vannak a Criterion DVD-jen, de minden amerikai "tarkovszkijes" melysegesen fel volt haborodva, hogy miert nem a teljes filmet adtak ki, ha mar ugyis az volt a kezukben. A kivagott reszek jobbara mind a film fantasztikus voltat erositettek volt. Talan erdemes lenne a MOKEP-et megkerdezni, a film melyik valtozata kerult a kezukbe, es ha a hosszabb [kb. 3 oras], akkor remelhetoleg ok nem lesznek akkora hulyek, hogy ezt utolag megnyirbaljak. Azutan - bar nem vagyok hive az extraknak -, kivancsi vagyok, vajon rapakolnak-e ilyeneket a magyar DVD-re. A Stalker-t nem szeretem annyira (brillians, elismerem, csak nekem kicsit lehangolo). Az USA-ban szazaval szulettek a fantasztikus radiojatekok [jobbara az 50-es evekben - mikor maskor?!]. Ket hires sorozat is volt [vagy inkabb egy ketfele nevvel]: 'X-Minus 1' es 'Dimension X'. A feloras epizodok Bradbury, Sheckley, Pohl stb. muveibol keszultek. (Igy, hogy feldobodott a tema, lehet, hogy megveszem ezeket.) Kanadaban is csinalt a CBC jopar elsoosztalyu sci-fi radiojatekot, valamint az angol BBC-nek volt nehany remek dramatizacioja [pl. 'A gyermekkor vege' A.C. Clarke-tol]. Nagyon sok film keszult Bradbury muveibol. A legutobbi, 'A mennydorges hangja' ujabb szemetnek igerkezik. Viszont egy-ket evtizede USA/Kanada/Uj-Zeland koprodukcioban keszult egy TV sorozat, feloras [igazabol csak 20 percces; a tobbi reklam] epizodokal, 'Ray Bradbury szinhaza' cimmel. Ez is joreszt remtorteneket meg ilyesmiket tartalmazott, de szerepeltek benne klasszikus muvek is. Ezek egesz jok. Pali ******************************************* Orion-fórum, 2004.09.05. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html