Pali rátalált az igazi Galaktika feltámadását beharangozó honlap címére, nagyon köszönöm neki. Kingpin bizonyára szintén innen eredő híradással találkozott korábban. A cím: http://www.metagalaktika.hu . Azt olvashatjuk itt, hogy valamikor ősszel - ennél pontosabbat csak találgatások alakjában láttam - remélhetőleg megjelenik a Galaktika 176. száma. Több mint kilenc év szünet után, mintha mi sem történt volna, jön a folytatás. Még a számban szereplő szerzők neveit is megtaláljuk, igen jó társaság. Úgy fest a helyzet, hogy ha valóban újraindul a Galaktika, mert én az elő- fizetők különféle akciós ajánlatokkal történő toborzásánál bizonyosabbat erről még nem tudok, akkor talán ők és az Új Galaxis, egymást kiegészítve, de egymást nem fojtogatva visszahozhatják a reményeinket a hazai sci-fi-kiadás feléledését illetően. Így olvashatók lesznek talán külföldi és magyar szerzők, ismert nevek és kezdő hírességek, a jelen tervek szerint az általánosan áhított "klasszikus" formátumban. A Galaktika első új száma 870 forintba fog kerülni, ennyit már tudunk. Nagyon szép, szinte túl szép is lenne, ha valóban sikerülne az újrakezdés, a régi számok emlékében megőrződött jó hírnév eleinte még segíteni fogja őket. Szurkoljunk nekik együtt. Viszont a honlap elágazásait olvasgatva két megjegyzés megrebbentette a tekintetemet, megmutatom nektek is. A lap történetéről szóló oldalon: "Majd 1993. januárjában az újabb váltás: 8 év után a Galaktika visszaalakul a régi alakúvá és antológiává. Mert a rendszerváltás, a gazdasági problémák a Galaktikát sem kímélték. Végül eljött 1995 májusa. A műfaj rajongói hiába álltak az újságárusok elé. Az áprilisban megjelent 175. szám volt az utolsó. Egy dicső történet végetért…" Már említettem nektek, de sokan közületek bizonyára személyes emlékeikből is tudják, hogy amikor a Galaktika magazinná és folyóirattá alakult, az új külső és a tartalmi eltolódás szűnni sosem látszó ellenérzéseket keltett az olvasók egy részében. Én nem sokat tudok a folyamat végéről, mert a 125. számmal ünnepélyesen befejeztem a Galaktika vásárlását, de tény, hogy amikor később azt láttam, hogy visszatértek az antológia-korszakban megszokott-megszeretett külsőhöz, mellesleg a tartalomban is változást mutatva, csak arra tudtam gondolni, hogy végre belátták, eltévelyedés volt csak az a pár év. Természetesen a magazin-korszakban is olvashatók voltak remek írások, annak a stílusnak is voltak jó oldalai, de mi, többnyire érettebb korú orionosok a Galaktikát felemlítve először valószínűleg a régi számok tapintását érezzük ujjainkban, elérzékenyülve kissé. Az sem lehet puszta véletlen, hogy antikváriumokban járva sokkal gyakrabban látom az első hatvan szám valamelyikét a polcokon, mint a későbbieket, pedig azok is 15-20 éve jelentek meg, a mai fiatalok számára történelmi távolságban. De persze egy magazin nem is nagyon kaphatja meg azt a megtiszteltetést, hogy a könyvek közé kerüljön az antikváriumokban. Ez az egész nekem csak azért érdekes, mert az idézett szövegben az áll, hogy "vissza- alakul antológiává, MERT a rendszerváltás, a gazdasági problémák a Galaktikát sem kímélték". Vagyis a visszatérés a nagyon sokak által "nemesebbnek" érzett formához csak egy nem kívánt engedmény volt a problémák nyomására? És ezt az éppen most újraéledő antológia szerkesztői írják, akik most ugyanezt a régi mintát fogják követni, legalábbis erre enged következtetni az új lap antológiaként való meg- határozása, és a fórumon olvasottak, miszerint: "... s mivel a G eredeti formátumában jelenünk meg; befér majd a levélszekrényekbe." Azaz a szerkesztők máris úgy érzik, hogy amint a lap eléggé megerősödik, újra magazinná alakulhat? Nagyon bízom abban, hogy inkább csak kicsit bután fogalmazott valaki, nekünk ez lenne a kisebb baj. A másik, hasonlóan borús gondolatokat keltő részletet az általában kicsit homályosnak érzett Beköszöntőben találtam, így szól: "Hiszen a műfaj az elmúlt évtizedben sokat változott. Például megjelent a DVD és a számítógépes játékok. Elmosódtak a műfaji határok, a fantasy sosem látott népszerű- ségnek örvend, a stílusok összefonódnak. Újabb könyvkiadók alakulnak, újabb sci-fi sorozatok jelennek meg. Itt az ideje, hogy a Galaktika is megújuljon." Nofene. A megújulás mostanában azt jelenti, hogy valami megszokott, megkedvelt termék drágább, esetleg ezzel egyidejűleg rosszabb is lesz. Én egyelőre beérném azzal, ha a Galaktika csak újraindulna. Viszont azt mondanom sem kell, hogy a sci-fi és a fantasy összefonódását aggódva látom itt említve, abban reménykedem, hogy a Galaktika meg- újulását végezetül ennek ellensúlyozására ígérik. És szükségesnek látom, hogy meg- említsek egy sokfelé megfigyelt félreértést ez ügyben. Az igaz, hogy a sci-fi és a fantasy (és egyebek) közötti műfaji határok elmosódtak. Igen, elmosódtak, de NEM TŰNTEK EL. A határ megvan: körülbelül itt (és most magában mindenki oda képzeli a határt, ahová szerinte való). És azért, mert nem lehet a határ közelébe eső írásról egyértelműen eldönteni, melyik oldalra soroljuk, még nem olvadt egy birodalommá a sci-fi és a fantasy, csak a határ pontos fekvése vitatott. Hogy ettől még a két oldal mennyire különbözhet egymástól, arra több földrajzi, politikai példát is találhatnék. Vannak karakánabbak is a sci-fi hivatásos megfigyelői között, erre találtam egy bíztató példát a www.fantasya.hu honlapján olvasható egyik érdekes beszélgetésben, amely Kolozsvári Zsófiával, a Magyar Sci-Fi Történeti Társaság jegyzőjével készült. Úgy éreztem, meg kell osztanom veletek egy részletét: "... Természetesen nem kérem, hogy definiáljátok, mi a sci-fi, de mi az, amit a hazai termésből beleértetek ebbe, s mi az, amit már nem? Mi a helyzet például a fantasyval? A ma divatos vámpírregényekkel? A határesetekkel, teszem azt Bán Mór Kárpátiájával? K.Zs.: Van egy nagyon jól használható definíciónk: minden sci-fi, amit mi annak tartunk...:) Komolyra fordítva a szót, valóban van egy eddig bevált meghatározásunk: »A tudományos-fantasztikus irodalom az elbeszélő szépprózának az az ága, amely ma még nem létező vagy föl nem ismert problémákkal foglalkozik és azokra racionális magyarázatot kínál, vagy fordítva, létező, fölismert problémákkal foglalkozik, s azokra nemlétező, de racionális megoldást kínál«. Tehát ebbe sem a fantasy, sem a vámpírregények nem férnek bele. Az alternatív valóságok azonban, ha racionális a kiindulópontjuk, az általunk sci-finek tartott művek közé tartoznak." Szóval van határ. És ahogy visszagondolok az ez ügyben korábban folytatott eszme- cseréinkre, mi sem igen jártunk távolabb az igazságtól. Mi sem tudtuk a definíciónkat hiánytalanul alkalmazni az ismert művekre, ők sem. Legalább egy oldalon állunk. Bíztatónak találom, hogy Sárdi Margit irodalomtörténész, az említett társaság elnöke tagja annak a tanácsadó testületnek, amelyet a szerkesztőség mellett a lap formálói között látunk említve a Galaktika honlapján is. Üdv mindenkinek.  ******************************************* Orion-fórum, 2004.08.12. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html