A sokat atkozott un. 'Vasfuggony'-nek [ambar a tudatot vagy az egyeni mozgasszabadsagot akadalyozo, a valosagtol lerekeszto "vasfuggony" nem csak kozep-europai sajatosag es nagyon sokfele formaja van] aldasos hatasa is volt: megszurte a sok szennyet is, ami az Operencias Tengeren tulrol aramlott [volna] felenk. A konyvkiadasban pl. jobbara csak a tehetseges [es esetunkben, a fantasztikus mufajt kepviselo] irok konyvei johettek csak be, es meg ezen szerzoknek is csak a legszinvonalasabb muvei jelenthettek meg. Itt megdobbentett peldaul, hogy az igazi Bradbury [meg most is legkedvencebb irom] mennyire mas, mint amit Kuczka Peter szerkesztoi "vasfuggonye" jotekony modon megszurt. (Egyebkent Magyarorszagon - teljes joggal - Bradbury-t tartottak az amerika fantasz- tikus mufaj legrangosabb kepviselojenek. Ugyanakkor az iro hazajaban, Amerikaban, o csak a futottak meg kategoriaban van.) Magyarorszagon a mesternek csak a legkivalobb [jobbara az 50-es evekben irodott] muvei jelentek meg (pl. a Galaktikaban vagy a ket megjelent valogatasban ['Marsbeli kronikak', 'Kaleidoszkop']). Itt ugyanakkor csalo- dottan fedeztem fel, hogy AZ a Bradbury nem azonos EZZEL a [teljes] Bradbury-vel - es "ez" a Bradbury sokkal-sokkal gyengebb. (A "klasszikus" korszak utan ugyanis mindefele hulyesegeket irt - remtorteneteket, stb.). Sajnos, a helyzet sokkal rosszabb, mint az, hogy a most mar - az un. "szabadsag" jelszava alatt - minden bearomolhat, igy, mit tehetunk, a szenny is. Ugyanis most is van egy szuro, csak ez eppen forditva mukodik: most joreszt csak a szemet jut at (amint latom az ottani valasztekot bongeszve). Nemcsak arrol van szo, hogy a "regi" irok muveit mar nem adjak ki, hanem hogy a mostani - elvetve meg igenis jelen levo - klasszikus erteku fantasztikus muveket sem jelentetik meg. Es itt az amerikai/angol irokra [is] gondolok. Nem azt mondom, itt [Kanadaban] is rohamosan zsugorodik a konyvesboltok polcan a "Science-Fiction" felirat ala helyezett konyvek szama (a folyamatsoan gyarapodo "Fantasy" rovasara), de azert me'g igenis vannak ilyen kiadvanyok. Ugyanakkor Magyar- orszagon, amint latom es olvasom itt a Forumon, ez szinte elenyeszo. Ugyszinten, itt, angol nyelven - ha nem is kozvetlenul, szemelyesen a konyvesboltbol, de internetes megrendelessel - konnyeden meg lehet venni a klasszikus, kelet-europai szerzok [Bulicsov, Jefremov, Lem, stb.] orokervenyu konyveinek jo reszet. Ugyanakkor mindossze egy elado, ujonnan kiadott Sztrugackij konyvet talaltam, de Bulicsov-tol, Jefremov-tol az egvilagon semmit. Ugyanakkor, [a nem egeszen kommunistabaratkent ismert] Eszak-Amerikaban peldaul eppen most jelent meg egy valogatas a szovjet szerzok regi muveibol, ami ott es most, ahogy elnezem, elkepzelhetelen lenne (csakugy, mint ujra kiadni magyarul a vilag legjobb tudomanyos-fantasztikus utopiajat, Ivan Jefremov 'Andromeda kod'-et. Mivel az emlitett angol nyelvu antologia cimeben benne foglaltatik a 'Soviet' szo, keresest inditottam egy internetes konyvbongeszon a "szovjet" szot beutve. 29 konyvet kaptam, mind egytol egyik negativ [hogy finoman fogalmazzak] megkozelitessel kozeledve a temaul szolgalo orszaghoz. A legfelhaboritobbnak Nemere Istvan 'Kozmikus hazugságok: a szovjet urkutatás titkai' c. konyvet lattam {Kivancsi vagyok, Nemere meg tudna-e kulonboztetni egy raketa fuvokajat egy trombitatol...}. Mit mondjak: gusztustalan... nemcsak azert, mert doglott oroszlanba nem nagy batorsag belerugni [es az 12345.-kent a sorban], de azert is, mert az teny, hogy szinte minden, amit az urkutasban az emberiseg elert, az csak a szovjeteknek koszonheto -- akar kozvetlenul (Szputnyik 1, Vosztok 1, Mir, stb., stb.), akar kozvetve {J.F. Kennedy nyiltan csak azert kuldte az amerikaiakat a Holdra, hogy vegre legyen valami, amiben nem a szovjetek az elsok.}. A hazugsag pedig szinten nem egy kelet-europai talalmany... errol konnyeden meggyozodhetunk, ha jozan fejjel szetnezunk, mi is tortenik a vilagban epp most, es hogy azt hogyan talaljak a NEM szovjetek.) Na mindegy, en csak azt tudnam tanacsolni, hogy ha valaki ertekes, igazi tudomanyos- fantasztikus konyvhoz akar hozzajutni, az 1. menjen antikvariumba [vagy konyvtarba], de ne konyvesboltba (en csak ugy sovargok az ottani regi fantasztikus konyvekre, amihez innen nekem gyakorlatilag lehetetlen hozzajutni) 2. ha meg nem tud, tanuljon meg angolul (es akkor cserelhetnenk ;-) Sajnos, ugyanez vonatkozik a filmekre is. Szegyen, hogy mig Eszak-Amerikaban a brillians szovjet Solaris tobbfele DVD kiadasat lehet kapni, Mo.-on egy Tarkovszkij-film sem jelent meg digitalis formaban. Felreertes ne essek, itt sem csak a kelet-europa filmekre gondolok - a klasszikus angol/amerikai sci-fi filmekbol szinte semmi sem jelent meg Mo.-on, es a mufajt csak a nemreg keszitett (altalaban vacak) amerikai "sci-fi thriller"-ek kepviselik [teljesen erdemtelenul]. Pali ******************************************* Orion-fórum, 2004.08.07. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html