Már éppen végeztem küldetésemmel, amikor annak a polcnak az alján, amelyen valóban olyan könyvek is vannak, amelyek sci-finek látszanak, észrevettem egy nagy képet az Apollo 15 holdautójáról. Szerencsére megragadja a figyelmemet az ilyesmi, így kiemeltem a könyvet - rosszmájúan arra számítva, hogy valaki szerint már megint nem járt senki a Holdon -, és megláttam a címét is: Új Galaxis, tudományos-fantasztikus antológia. Június vége felé írta Kingpin, hogy tudomást szerzett arról, hogy szeptembertől újra lesz Galaktika. Nem mondom, hogy ez nem lehet még igaz, de elképzelhető, hogy a hír kis pontatlansággal erről az új kiadványról szól, amelynek már a 4. száma jelent meg, az első, úgy tűnik, nagyjából egy évvel ezelőtt. Még nem volt lehetőségem pontos ismeretek és benyomások megszerzésére az Új Galaxisról, két számát megvettem és megnézegettem. Magyar (helyenként idegen álnevű) szerzők gyakran új elbeszélései olvashatók benne, pályázatok és egy-két kis magazin terméséből (vagy maradékából?) válogatva. De legalább új neveket láttam, nézzük a jó oldalát a dolognak. Rosszul hangzik, hogy a szerzőktől anyagi hozzájárulást várnak a megjelentetéshez, de a szerkesztő állítása szerint ettől függetlenül válogatnak a beadott írások között, talán nem alakul ki náluk a rendszer, amelyben bármelyik szerző megveheti a helyet az írásának. Ez végre nem egy "és fantasy" magazin, hanem sci-fi, amilyennek azt a legtöbben képzeljük. Nem csak elbeszélések, hanem nem fikciós írások, tudományos és irodalmi tanulmányok is találhatók benne, illusztrációk, "Kötetünk képeiről", vagyis ismerős koncepció, de bevallottan fogadták például a régi Galaktika stílusát. A 4. szám tematikus, a holdutazásokról szóló írások és ahhoz kapcsolódó elbeszélések alkotják, ezért lettem rá kíváncsi. Jó külsejű, belül picit helytakarékos tördelésű, de kellemes, esztétikus összképű kötetek, szemre nem afféle zugmagazinszerű kiadvány, nem is csak egy újság. A számok megjelenési üteme egyelőre esetleges, hírnevet kell még szerezniük az olvasók és a szerzők között is. Az első szám még 650 forintba került, a negyedik már 800 forint, de közben jócskán meg is vastagodott. Nem akarok túlzott reményeket kelteni, de a próbálkozás méltó lehet a régi időkben felnőtt olvasók támogatására is. A szerkesztők szándéka eddig jó, kívánjunk nekik szerencsét és sok olvasót. Ahogy említettem, az Új Galaxis számait az Alexandra boltjában találtam, a Váci úti Plazában, itt még mind a négy számból volt néhány. A megjelent számok megrendelhetők a pécsi Kódex Nyomda kiadótól a kodex@axelero.hu címen. Az antológiának van saját honlapja is, www.ujgalaxis.hu címen, ahol a megrendelésre szintén lehetőséget találunk. A honlapon elolvasható minden szám pontos tartalomjegyzéke, minden számból egy írás szövege, de az 1. szám teljes tartalma is elolvasható itt, valamint egy interjú a főszerkesztővel. Felhívom a figyelmet arra, hogy látható a honlapon egy mintaként kitöltött postai utalvány is, rajta 650 Ft-os összeggel, de ezzel szemben a 3. és 4. számok ára üzletben már 800 Ft volt, ezek megrendelésekor már valószínűleg ezt az összeget várják. A fórumunkon eddig tartózkodtunk a kis jelentőségű vagy kis hatókörű magazinok sokaságának emlegetésétől és taglalásától, ez az antológia elég ígéretesnek tűnt arra, hogy ha valakinek mondandója támad róla, megoszthassa itt a többiekkel. Üdv mindenkinek.  ******************************************* Orion-fórum, 2004.08.06. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html