Üdvözlöm a fórum tagjait! Szerencsémre mindig hallgatom a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorait. Az elmúlt vasárnapon felkaptam a fejem, amikor dr. Grétsy László az Orion űrhajó kalandjait említette, régi, érdekes emlékeket ébresztett bennem ez a néhány szó. Annak idején én is végignéztem a sorozatot, mint talán mindenki, aki tehette. És bár a film nem terelte az érdeklődésemet a tudományos-fantasztikum felé, néhány kellemes emléket szerzett nekem már ez a műfaj is, az Orion ezek között szerepel. A rádióműsor nemcsak az emlékeket idézte fel bennem, hanem egyben megtudtam belőle azt is, hogy a film szövege az Interneten megtalálható. Keresni kezdtem, és meglepve találtam erre a nagyszerű honlapra, azon pedig erre a szokatlanul jó fórumra. Mára végig- olvastam az összes hozzászólást, és csak gratulálni tudok a résztvevőknek változatos és ötletes írásaikhoz. Kedves Gyula, a fórumon olvasottakból kiderült számomra, hogy lemaradtam a sorozat tévés ismétléseiről egy általam nem ismert tévécsatornán, de teljesen kárpótolt a filmszöveg, amelynek a keresésére eredetileg indultam. Pompás ötlet volt el- készíteni, valódi különlegesség! A honlapodon látható fényképekkel együtt meglepően sok emlék idéződött fel bennem a sorozatból. Szeretnék köszönetet mondani érte. Essen egy szó a problémádról is, amely a rádióműsor témáját adta! Nincs igazad abban, hogy lényegtelen vagy komolytalan, nem is emlékszem, a leveledben hogyan is fogalmaztál. Sok-sok éve figyelem a nyelvművelő tárgyú műsorokat, gyakran elégedetlenül a megfigyelhető változások iránya miatt. Igazolhatom, hogy régen, amikor én az iskoláimat jártam, ez a "sem-se" kérdés egyértelműen el volt döntve: jól emlékszem a halk szavú Posztobányi tanár úr intelmeire a "lusták beszédének" hibáiról. Sajnos azt látom, hogy a nyelvészek, végtelen béketűrésükben, teret engedtek mára ezeknek is. Mintha talán a nyelvi fejlődés, melyet ilyenkor gyakran emlegetnek, egyet jelenthetne az áttekinthető, értelmes szabályok feladásával a műveletlenségből eredő új szokások nyomására. Szólásokkal, a népies szóhasználat régi példáival igazolni mai elváltozásokat az írott irodalmi nyelvben? Én remélhetőleg már nem érem meg, mire tanítani kezdik az iskolákban az "Itt vagyok a házba", "Nem-e tudja", "Ingatlan értékesítés", "Kérjük szavazzon!", "Játszon és nyerjen!", "100%-al", hallásból, látásból mindannyiunknak ismerős alakokat is mint helyes, pontosabban elfogadott írásformákat. Öröm számomra látni, amikor egy fiatal ember fontosnak érzi a helyes írást és beszédet. Minden jót kívánok, üdvözlettel: Imre ******************************************* Orion-fórum, 2004.07.31. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html