Mihály barátunk nemrég, sok év után, újfent megnézte az Űrodüsszeiát. Utána levelet küldött nekem, amire megpróbáltam válaszolni. A leírtak talán a közös továbbgondolásra is alkalmasak. (Remélve, hogy nem veszi rossz néven, ha közzéteszem e-mailezésünk nem kompromittáló részleteit :) Azt írta Mihály: "Sajnos, továbbra sem értem a film mondanivalóját. Többször is megnéztem - a fiammal is - de egyikünk sem tudta értelmezni a filmet. Meg fogom szerezni a könyvet is - szeretném, ha számomra is érthető lenne. (...) Szerinted mit szimbolizál a film elején és végén is megjelenő téglatest? Miért a számítógép kiiktatása után gyorsul fel az idő az űrhajós körül? Miért a Holdon találták meg a téglatestet és miért nem a Földön? A Föld az emberiség bölcsője... És végül mit szimbolizál az a hasáb?" Ezt válaszoltam ém: Ami a filmet és a megértést illeti - azon túl, amit a Mort Drucker-féle képregény végső poénjáról írtam -, szóval azt gondolom, hogy az Űrodüsszeia azon a síkon, hogy "na, nekiülök, a fiammal, nézzük, aztán majd meglátjuk, mit is akar tőlünk ez a film, meg ha kérdezi a gyerek, neki is el tudjam magyarázni két mondatban", tehát ilyen értelemben szerintem, s valószínűleg minden más nézője és rajongója szerint is, "nem érthető". Nincsen neki ilyen tettenérhető értelme. Senki sincs, aki végignézi a 2001-et és úgy áll fel a székből: na, ez aztán jól megmondta!... Van viszont neki valamije... hogy mi, arról beszélgettünk az Orion topicban az elmúlt hetekben. Nem tudom, mi az. Kisugárzás. Rejtett értelem. Gondolatébresztő hatás. Szellemi inspiráció. Talán érdemes megnézni a 2010-et is, ott világosabb és egyértelműbb (szimplább) a sztori és a mondanivaló is (világbéke kontra hidegháború). Ami ott jól látható és érzékelhető, talán azt sikerül kinek-kinek visszavetítenie az első részre, ami mindazonáltal egyöntetű vélemény szerint sokkal jobb és erőltejesebb mű (azaz a folytatás lett gyengébb és kisebb szabású). És itt csak Szalácsi Sándor internetsztárt idézhetem: "Semmi többet nem tudok elmondani." Hogy mit szimbólizál a monolit? Biztos sokan sok tanulmányt írtak már erről. Talán még doktori disszertációkat, egyetemi szakdolgozatokat is. Pali, fórumbeli társunk szokta mondogatni: ha el lehetne szóban mondani, nem csináltak volna róla filmet... Ez nyilván nem ilyen egyszerű, de frappánsan hangzik :) Ismétlem: Mort Drucker már megválaszolta. (Jó lenne azt a képregényt, ami nekem fénymásolva van meg, beszkennelve látni a neten.) (Ez ügyben már tettem lépéseket, bár egyelőre nem ígérhetek semmit.) (A képregény eredetijére való utalás az alábbi címen olvasható: http://www.collectmad.com/madcoversite/mad125.html Pár kép itt látható: http://pages.prodigy.com/kubrick/2001-parody.htm) A monolit, a legrealistább, legtudományosabb megközelítés szerint egyrészt egy jelző- eszköz, amit azért tesznek a Holdra a "Valakik", mert ha az emberiség, amely ide- érkezésük idején még fejlődése kezdeti szakaszában tartott (emberszabású majmok és rokonaik), szóval amikor az Ember eljut a legközelebbi égitestig, akkor azzal igazolja, hogy kozmikus távlatú fejlődésre képes. Amikor a monolit napvilágra kerül - mert emberek kiássák -, elkezd sugározni, jelet adni készítőinek. Másrészt kapu, átjáró az univerzumok (vagy akármik) között, lehetőséget ad azoknak, akik megtalálják, hogy általa eljussanak távoli világokba, például másokhoz, köztük a kapu létrehozóihoz. Vagy legalábbis kommunikáljanak vele. (Erre egyszerűbb, jobban érthető példa volt a Sagan-féle Kapcsolat című regényben és filmben.) Mint szimbólum megint csak sokrétű lehet. Tudás. Értelem. Intelligencia. Élet. Felsőbb értelem (akár vallásos értelemben). Összetartozás. Ilyesmi. Házi feladat: tessék nézegetni a filmet, merengeni rajta, anélkül, hogy kimondanál - akár gondolatban - szentenciákat a jelentéséről, értelmezéséről. Ha nem, hát nem. Ha nem akar "tetszeni", akkor meg lépj túl rajta. Nekem se tetszett soha a Dire Straits, pedig tudom és elhiszem, hogy értékes és minőségi rockzene. Háát így valahogy. Üdv, Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.07.28. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html