Attila, köszönöm a részletet a 2001-rádiójátékból. Segített elképzelni, hogyan formálhatták rádiójátékká a viszonylag kevés párbeszédet tartalmazó regényt. Ha én is hallottam volna, főleg ha már régen hallottam volna, biztosan nekem is tetszett volna. Így, olvasva viszont, be kell vallanom, elégedetlen voltam vele. Nem amiatt, mert a szöveg hiányos a könyvben elhangzottakhoz képest; ez természetes, nem lehet a regény minden mondatát felolvasni. Inkább amiatt, ahogy és ami meg lett változ- tatva. El akartam mondani, hogy pontosabban mi a bajom vele, de inkább nem teszem, nem akarom egy kedves élményedet bántani. De látszik a különbség egy regény és annak természetes kényszerűségből megrövidített, átdolgozott hangjáték-változata között. Sajnos vannak klasszikusok, amelyek talán nem nagyon tűrik a változtatást. A Fal sem lehetett hallgatásra méltó Sinéad O'Connor hangicsálásával ékítve, Mario hetvenkedése is csak Madaras József hangján szólhat, és a végtelenül szenvtelen HAL sem kiálthat kegyelemért. Vagy oda a klasszikus mű tökélye. De tudom, hogy ez nem mindenki egyetértésével találkozik, már be is fejeztem. Mihály, Pali igazat írt ugyan, ezzel azonban te nem kaptad meg az áhított választ, ezért most én értelmezés nélkül megpróbálom nagyon röviden összefoglalni a történet végét. Úgy, ahogy a könyvből ismerem. Említést érdemel, hogy HAL kikapcsolásától a könyvnek még több mint egynegyede hátravan, egyáltalán nem érdektelen gondolatokkal. Nos, tehát HAL a hajó üzemeltetésére lényegében alkalmatlanná vált, Dave-nek alig maradt esélye arra, hogy megvárja a mentésére indulókat. Hónapokat töltött el a hajón, és a Szaturnusz környékén végzett megfigyelései közben kíváncsivá vált a feltűnően felemás felszínű holdra, a Japetusra. (Nagyon várom, valószínűleg nem egyedül, hogy a Cassini szonda megközelítse a Japetust, de egy nemrég látott távoli képen már látszik, hogy a felszíne tényleg felemás színű, ám sajnos nem egészen úgy, ahogy azt Clarke megjósolta. Pedig milyen izgalmas lenne.) A földi központ jóvá- hagyásával űrcsónakba szállt és megközelítette a holdat. Akkor vette észre, hogy a hold felszínén ott áll a Holdon, a TMA-1-nél talál fekete hasáb egy mása. Közel repült hozzá, és ekkor a hasáb, amelyet az idegen lények hagytak ott évmilliókkal korábban, "csillagkapu"-ként megnyílt, és elrepítette Dave-et az univerzum egy nagyon távoli pontjára. Ezt a száguldást érzékeltette Kubrick a kimerevített arc- képekkel és a színes kavalkáddal. A könyv szerint amikor Dave megérkezett, egy földi stílusban berendezett lakásban találta magát, amelyet az idegenek a kényelmére és a megnyugtatására alkottak. Kicsit körülnézett, megvacsorázott, majd lefeküdt aludni. Ekkor az idegenek a "szellemét", életének emlékeit kiemelték a testéből, és egy magukhoz hasonló, testetlen, a világűrben szabadon kószálni képes lényt alkottak belőle, egy újszülöttet, a "csillaggyermek"-et. Ő pedig kíváncsiságból visszaröppen a Földhöz, és itt következnek a könyv utolsó sorai, amelyek csak az egyik problémát okozták Clarke-nak, amikor a második részhez hozzákezdett. Jártak még így mások is. Ez a kis összefoglaló szégyenletesen sivár volt, természetesen akkor jársz jól, ha elolvasod a könyvet. Legalább három magyar kiadására emlékszem, vagyis jó az esélyed a megszerzésére. Elveimtől eltérően egy kereskedelmi honlapot ajánlok a figyelmedbe, és mindenki más figyelmébe is, csak azért, mert a segítségével régi sci-fi könyvek is megszerezhetők lehetnek. A www.antikvarium.hu címen ingyenesen elő lehet jegyezni bármilyen könyvet, és ha a szegedi székhelyű cégnek sikerül azt begyűjtenie, akkor e-mailben értesít, megadja az árat, és a megerősített megrendelésre postán elküldi a könyvet. Nekem egy könyvet már sikerült tőlük megszereznem, nem drágán. Üdv.  ******************************************* Orion-fórum, 2004.07.24. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html