Kedves Mihaly! Ahany ember, annyi ertelmezest hallhatnank az Urodusszeiarol (vagy barmely intelligens filmrol). En csak annyit mondok, hogy egy jo fantasztikus filmben nem kell mindent ertenunk. Ugy ertem, mi a tudomanyos-fantasztikus mufaj lenyege? Elorevetiteni a jovot a leheto leghihetobb modon. Na most, ha a kozepkorban tudtak volna filmeket - koztuk sci-fi filmeket - kesziteni, abban valoszinuleg nem szerepeltek volna azok az eszkozok, amik most korulvesznek minket. Ha viszont megis, akkor az akkori kozonseg ertelmetlen zagyvasagnak tartotta volna azokat a filmeket. Hogyan is lehetne "valosaghuen" abrazolni egy masik, sokkal fejlettebb civilizacioval valo kapcsolatot? Sehogy! Tehat, ha egy hiheto (vagyis ertheto) abrazolast kapunk, akkor biztos, hogy az helytelen. Pl. Jokai Mor utopisztikus konyve, a 'Jovo szazad regenye' szellemeben meg mindig leghajon kellene kozlekednunk. Vagy: masfel-szaz evvel ezelott, elorenezve a jovoben, aggodtak, hogy mostanra tul sok lo'piszok fogja boritani az utakat -- ugyanis senki sem gondolta - gondolhatta! - volna, hogy a lovakat az automobilok [es a loszart a szenmonoxid/dioxid] fogja felvaltani]. 2001 - csak ugy, mint a hasonloan nem e-vilagi Solaris - nem teljesen erthetoek... de eppen ezert [akar] hitelesek [is lehetnek] ... (A 2001 - velt - ertelmezeserol pedig csak egy andekdotat: - "Apam, nem ertem a relativitas-elmeletet." - "Varj, fiam, mindjart elmagyarazom." - "Elmagyarazni en is tudom, csak erteni nem ertem.") Pali ******************************************* Orion-fórum, 2004.07.23. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html