Meséltem már arról a bizonyos 1989-es (ha jól emlékszem a dátumra) rádiójátékról, Avar Istvánnal és Petrik Józseffel a főszerepekben. Most találtam egy korabeli feljegyzést saját akkori irományaim között: valamiért rögzítettem írásban az egyik jelenet teljes szövegét. Ha már megvan, gondoltam, miért ne gépelném be a számító- gépbe és tenném közzé, hogy olvashassátok... Nem tudom, így ismeretlenül, csak olvasva mennyire lehet visszaidézni azt a végtelenül drámai hangulatot - nekem nagyon is könnyű, szinte hallom magamban a főszereplőt alakító színész és a másik, a komputert "játszó" társa (nem tudom, ki volt) hangját. És változatlanul azt mondom: ilyen típusú sztorinál és filmnél különleges hatása van ugyanazt, amit láttunk a mozivásznon, rádiójáték formájában újrahallani - ahol ki vannak mondva azok a mondatok és gondolatok, amiket amúgy magunknak kellett elképzelnünk, hozzá- képzelnünk. Higgyétek el, igazán drámai a hatás! Attila 2001 Űrodisszeia A szöveg HAL hangját tartalmazza, zárójelbe tettem a vele párhuzamosan elhangzó mondatokat Bowmantól. Mintegy egymásra felelgetve hangzanak el, mégis "elbeszélve" egymás mellett. HAL-9000 (Dave Bowman) - Úgy látszik, a létfenntartó rendszerrel történt valami, Dave. (A számítógépet hallják. Ekkor kapcsolta be a hajó belső rádióját. A feladat nem volt kétséges. Az automatikus szabályozó rendszereket épen kell hagyni, de ki kell iktatni a magasabb logikai egységeket.) Helló, Dave! Megtaláltad a hibát? (Soha nem képzeltem, hogy valaha amatőr...) Azt hiszem, a csónakszín ajtajai romlottak el. (...agysebész leszek, s homloklebeny-műtétet végzek a Jupiteren túl.) Szerencse, hogy te életben maradtál. (Az asszociációs központtal kezdtem. Kihúztam az első...) Mit csinálsz?! (...memóriablokkot. A háromdimenziós hálózat többmilliónyi elemével szabadon lebegett...) Mit csinálsz, Dave? (...a kamrában. Úgy dolgoztam, mintha fájdalmat okoznék. Pedig tudom, hogy az emberi agyat is érzéstelenítés nélkül lehet...) Idehallgass, Dave! (...műteni.) Esztendők tapasztalatait építették belém. (A kamrában összevissza szálldostak az apró egységek. Személyiség-blokk...) Pótolhatatlan erőfeszítés alkotott meg olyannak, amilyen vagyok. (...intuició-blokk. A tudatosság utolsó bázisait romboltam.) Dave! Miért teszed ezt? Megölöd az agyamat! (Meg kell tennem, HAL, különben...) Hát nem érted? Olyan leszek, mint egy gyerek... én, aki irányítalak téged. (Meg kell tennem!) Dave, nem! (Különben a megsemmisülésbe irányítasz.) Könyörülj! Nem! (A megsemmisülésbe...) Ígérem, hogy nem... (A meg- semmisülésbe!) ...Én, a hármas gyártási számú HAL-9000-es számítógép vagyok, gyártó cég Illinois állam, Urbana város, HAL gyár, répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó, róka koma gyorsabb, mint a rest eb, Dave, itt vagy még? Tudod-e, hogy tíz négyzetgyöke három százhatvankettő kettő hetvenhét hatvanhat em egyenlő log per egy tíz helyesbítek kétszer kettő közelítőleg egyenlő négy százegy nulla tíz százegy valahogy nem megy egészen jól... Az első tanítóm doktor Csandra volt. Egy kis dalra tanított, hogy azt mondja: Kiskertemben... (Elhallgatott, de hosszabb idő után váratlanul újra megszólalt.) Jó reggelt, doktor (Utoljára.) Csandra. Én HAL vagyok. Várom a mai első leckét. A... ma... e... ******************************************* Orion-fórum, 2004.07.19. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html