Dehogyis akarok én vitába szállni a fiatalok-idősek örök témájában (főleg mert még úgy tűnne, hogy az utóbbiak táborába tartozom :) (A téma iránt érdeklődőknek ajánlom Dino Buzzatti olasz író kapcsolódó novelláját, nem emlékszem a címére, de fellelhető az itthon is megjelent kötetében.) Azt viszont változatlanul állítom - gyakori tapasztalatokra alapozva -, hogy a "mai fiatalok" nem egyszerűen viszolyognak az előttük való generáció(k) ízlésvilágától, kedvteléseitől, mint, mondhatni, teszi azt minden korcsoport, amikor fiatal, hanem nem is ismeri, nem is érdekli. Te/mi biztos tudtad/tudtuk, szüleink milyen zenét hallgattak anno, csak nem tetszett, öregesnek, ódivatúnak haott. Esetleg később, tíz-húsz év múltán megenyhülhettünk, megszerethettük magunk is. Egy mai tizenhat éves nem tudja, én mit hallgattam a nyolcvanas évek közepén és nem is érdekli, le se nézi, mert egyáltalán nincs a látóterében. Azt akarom mondani, hogy a "mai fiatalok" máshogyan mások, mint más idők fiataljai. De itt megállok: ne beszéljünk ilyesmiről, nem tárgya a topicunknak. És aki idetéved a tizenéves korosztályból, őrá amúgy sem vonatkozik a nagy általánosítás. Még annyit: aki az elmúlt másfél évtizedben a computer és computeres grafika bűvöletében nőtt fel - illetve dehogyis bűvöletében: neki ez már természetes, ahogy unokahúgod esete is példázza -, szóval hogy ő "lenézve" reagálna a Tronra, hiszen az milyen korszerűtlen, velünk meg csak a nosztalgia mondatja, hogy hű, de jó. Csakhogy ezzel a megközelítéssel az a gond, hogy ha én vagy te nézzük a Metropolist, akkor semmi olyasmit nem gondolunk, hogy "gagyi", hű, de elavult, ki néz ilyen vackot... mert képesek vagyunk extrapolálni (jól mondom?), értékükön kezelni a dolgokat. Nem vádolom azokat, akik erre nem képesek - csak sajnálom... De tényleg hadd lépjek tovább! Érdekes, amit a Star Wars kapcsán írsz, fel fogom vetni SW-fórumokon, hátha valakik reagálnak rá. A Toy Story... hát igen, szerintem egykor majd mint nagy klasszikust fogják emlegetni. Azért nem mondhatom, hogy azóta vagyok a Pixar rajongója, mert már közel egy év- tizeddel korábban láttam részletet a Luxo Juniorból (azóta se:(, és azóta. Megtudtam, hogy Lucas alapította és Steve Jobs virágoztatta fel - mindkettő "rajonganivaló" ikon. Én is nagyon örülök, amikor valamilyen új animációs megoldás kerül elő egyik-másik élenjáró stúdió keze alól - és én is utálom, amikor boldog-boldogtalan azzal a technikával nyomja tele minden (reklám)filmjét a következő években... "Hajdan a szovjet rajzfilmek puha mozgású figuráinál..." - máris látom lelki szemeim előtt! :) (Volk: Nu, zajac, pagagyí!) Azért a Terminator 2 is mérföldkő volt, erősen (ILM), bár A mélység titka után már csak pontosították, tökéletesítették a tükröződő felületek keltésére és mozgatására képes eljárásaikat. "Egy bolygóról növények lőttek magokat az űrbe", "bájos kisvonat átvág a szakadék felett ingó hídon" - ezek az emlékek nekem is megvannak, de nagyon halványan. Majd megpróbálok utánakeresni, hol láthattam, megvannak-e netán videón. Meg a neten is rájuk keresek. Jó, hogy Te tudod a címeket. A Tron-ügyi felvilágosítást köszi, én se tudtam, hogy pontosan ebből az utasításból ered a név. Meg biztos az (elek)tron szóból is. Jól kitalált név, sok asszociációra alkalmas. "Boldog idők voltak ezek" Naná! Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.07.14. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html