Azért a Délidőt csak megnézném (ha volna rá mód)... Már csak mint a filmtörténet sokat emlegetett darabját is. Ami a Tront illeti, én abban a designt mindenképp kiemelném, hiszen a (film)technika nyilván fejlődik, változik, korábbi alkotások ebbéli értékét csak akkor mérhetjük fel, ha vesszük a fáradságot a "visszasüllyedésre" (ez, persze, könnyebb, ha valós időben már megvolt az élmény, de szerintem nem alapfeltétel, inkább hozzáállás kérdése; ha látom a Metropolist, nem azt mondom, hogy hú de gagyi a díszlet, hanem hogy apám!, hogy tudtak ilyet akkor!... ezért nem is értem azt az újkeletű jelenséget, amivel egy mai tizen-huszonéves képtelen értékén kezelni olyasmit, ami a születése előtt keletkezett), de a képi világ eredetisége, kidolgozottsága közelesen objektív téma: vagy nagyon jól meg van csinálva, ki van találva, vagy nem. És e téren a Tronnak nincs szégyenkeznivalója. Naná, hiszen Moebius és Syd Mead dolgoztak rajta! Lassan 25 éves a film, de a designját egy kilencvenes években vagy napjainkban készülő "cyberpunk" sci-fiben is fel lehetett volna használni. Nagyon tetszik, hogy Te még a frizbis finomságokat is megláttad benne! Én nem, sosem űztem ezt a sportot, de elhiszem, hogy "benne" van. Amit meg az akkori grafikai seregszemléről írsz, egyenesen felvillanyoz. Egyrészt a szívem csücske a Pixar, az Ifjabb Luxo óta (hú, de jó volna ezt a filmecskét meglelni a neten és végre teljes egészében látni!), másrészt, bár sem szakmailag, sem hobbiilag sosem voltam közel a computeranimációhoz, mindig érdekelt, megvan videón a nyolcvanas évek végén óta tévében vetített négyrészes dokumentumfilm a szakág akkori történetéről (néha megnézem, csodás, ahogy mutatják a korai kísérleteket az emberi arcmozgás imitálására), plusz pár hete kaptam egy Kraftwerk videóklip-gyűjteményt DVD-n, az ő nyolcvanas évekbeli vizuális munkáikon is végigkísérhető a terület fejlődése (sokszög- rácsoktól az egyenletes felületekig). Szóval ha szívesen beszámolnál korabeli emlékeidről - akár a hivatkozott videó adta élményekről -, én szívesen olvasnám. Üdv, Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.07.08. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html